A tudománynak természetesen erre is van válasza!


Felmerült már benned, hogy mitől van az, hogy hiába veszel a macskádnak bármilyen drága játékot, bonyolult kaparófarendszer, sipolós-villogós dolgokat, soha az égvilágon semmi sem lesz annyira szórakoztató számára, mint egy sima kartondoboz? Kis doboz, nagy doboz, bármilyen doboz, a cicák egyszerűen imádják a dobozokat. Szerencsére a tudománynak erre is van válasza. Alapvetően két okból alakult ki ez.

Az egyik, hogy a macskafélék zárt helyeken rengeteget unatkoznak. Ugyanez igaz az oroszlánokra az állatkertben, akárcsak a cicánkra a lakásunkban. Ezért vizsgálnak és piszkálnak meg mindent, ugrálnak fel helyekre, csinálnak furcsa mozdulatokat. Így ha bekerül egy doboz a lakásunkba, az rögtön egy újabb dolog, amivel lefoglalhatja magát unatkozó kiskedvencünk.

Emellett pedig szemben sok másik csúcsragadozóval, a házimacskák nem üldözik a zsákmányukat, hanem elbújnak, lopódznak és kivárják a megfelelő pillanatot, amikor közelről lecsaphatnak az áldozatukra. A doboz pedig kiváló rejtekhely számukra, ahonnan kémlelhetik a külvilágot biztonságból, azt érezve, hogy elrejtőztek. Persze a lakásban viszonylag ritkán érkezik el számukra a megfelelő alkalom, amikor levadászhatnak bármit is, de az ösztön ezt diktálja számukra.

Egyébként az elmúlt 50 évben, amikor úgy igazán elterjedtek a cicák a lakásokban, megfigyelés alapján fejlődtek a vadászösztöneik. Az utcán élő macskák ritkábban képesek olyan akrobatikus és annyira hirtelen mozdulatokra, mint lakásban tartott és nevelt társaik, hála annak, hogy egy szobában mennyi dologhoz kell egyszerre alkalmazkodnia, ezek pedig mind fejlesztették a vadászképességeiket.

Friss

Peruban nyert díjat Felméri Cecília filmje, a Spirál

Nem ez az első nemzetközi filmes díj, amit sikerült elnyernie a rendező lélektani krimijének.
TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ezért fáj annyira a visszautasítás

Előfordulhat, hogy nem kerültünk be az iskolai sportcsapatba, vagy épp szakítottak velünk. Ilyenkor nagyon fáj a visszautasítás érzése. Vajon miért?

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

A klíma megfelelő telepítésén nem érdemes spórolni (x)

Egy jó minőségű klíma kiváló választás, ha sok éven át szeretné élvezni a kellemes hőmérsékletet, jó közérzetet otthonában. Ahhoz viszont, hogy a klímája megbízhatóan, hatékonyan és költségtakarékosan működjön, megfelelően kell azt telepíteni.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
A figyelmetekbe ajánljuk