malacpersely a tengeren

Hol nyaraljunk olcsón a nyáron? Mutatjuk a filléres országokat Európában!

Az európai országok között ugyan nincs nagy távolság, de a fogyasztási cikkek és szolgáltatások árai meredeken eltérnek egymástól – Magyarország és az euróövezet országairól nem is beszélve, ha utazásról van szó. Az Európai Bizottság adatelemző szárnya, az Eurostat nemrégiben készített egy jelentést, ahol a fogyasztási cikkek és szolgáltatások árait hasonlították össze.

A kiadványban Írországot és Dániát tekintették az Európai Unió (EU) legdrágább országainak, ahol az árak 2021-ben 40%-kal magasabbak voltak a regionális átlagnál. Az elsők között hagyományosan olyan országok álltak, mint Finnország, Luxemburg és Svédország.

Az EU legolcsóbb országai Románia és Bulgária az átlagnál 44%-kal alacsonyabb árakkal, őket követi Lengyelország és Magyarország.

Az egyes országok árát leginkább az éttermek és a szállodák befolyásolták.

Az Eurostat 36 európai országot vett figyelembe, amiket különböző kategóriákba sorolt fogyasztási cikkek és szolgáltatások tekintetében. Az elemzés kiterjedt többek között az élelmiszerekre, alkoholmentes italokra, alkoholos italokra, ruházati cikkekre, energiára – gáz, villamos energia és egyéb tüzelőanyagok – , bútorokra, szórakoztató elektronikai cikkekre, közlekedési szolgáltatásokra, éttermekre és szállodákra.

A szakértők szerint viszont a legdrágább úti célok valószínűleg most csak drágábbak, mivel a tanulmány a 2021-es, és a háború és a magas infláció előtti árakat vette figyelembe.

Európa legdrágább országai

Az Európai Unió legdrágább országának Dánia számít, de a kontinens más úti céljai még ennél is drágábbak. Az Eurostat a megélhetési költségeket figyelembe vevő rangsort készített, számos tényezőt kombinálva az egyenletben.

Az átlagos listán „az országokat a háztartások végső fogyasztási kiadásainak általános árszintje szerint sorolták be".

A tanulmány szerint ez a 10 legdrágább európai ország:

 1. Svájc
 2. Izland
 3. Norvégia
 4. Dánia
 5. Írország
 6. Luxemburg
 7. Svédország
 8. Finnország
 9. Hollandia
 10. Belgium

Ha valaki Bernben ebédelne, érdemes mélyre nyúlnia a pénztárcájában

Shutterstock

A legdrágább élelmiszereket Svájcban, Norvégiában és Írországban találják az utazók. Norvégia arról is ismert, hogy itt árulják a legdrágább alkoholos italokat és dohányárut.

Ami a közlekedési szolgáltatásokat illeti, Izland a legdrágább. Európában Svájcban vannak a legdrágább szállodák és éttermek, az Európai Unióban pedig Dániában. Írország sokakat meglepett magas megélhetési költségeivel, különösen az élelmiszerárakkal. Az országban az élelmiszerek ára 17%-kal magasabb, mint az Európai Unió más országaiban, ezután Luxemburg következik.

Európa legolcsóbb országai

Ha olcsón szeretne utazni, a Balkán a legjobb választás.

Az Eurostat kimutatta, hogy az európai országok közötti legnagyobb árkülönbség a szállodákhoz és az éttermekhez kapcsolódik – ezek a drága országokban 3,4-szer annyiba kerülnek, mint a legolcsóbbakban. A megosztott adatok szerint ezek Európa legolcsóbb országai:

 1. Törökország
 2. Észak-Macedónia
 3. Románia
 4. Bulgária
 5. Bosznia-Hercegovina
 6. Lengyelország
 7. Montenegró
 8. Szerbia
 9. Albánia
 10. Magyarország


(Az Eurostat jelentésében Törökország is európai országként szerepelt, mivel az országnak Európában és Ázsiában is van területe.)

Törökország amellett, hogy gyönyörű, olcsósága miatt is vonzó lehet

https://www.shutterstock.com/huShutterstock

A jelentés szerint Törökországban a legolcsóbbak az élelmiszerek, szállodák, éttermek és közlekedési szolgáltatások Európában. A legolcsóbb alkoholos italokat és dohányárut pedig Észak-Macedóniában találjuk.

Az Európai Unión belül Romániában a legolcsóbb az élelmiszer, Bulgáriában pedig a legolcsóbbak a szállodák, éttermek és közlekedési szolgáltatások. A schengeni térségen kívül Bulgáriában az alkoholtartalmú italok és a dohányáruk a legolcsóbbak.

Érdekesség Európa más népszerű úti céljai, mint Franciaország, Ausztria, Németország, Olaszország és Portugália meglehetősen közel vannak az európai átlagárakhoz.


A figyelmetekbe ajánljuk