Malaga, spanyolország
Shutterstoc

A világ leglátogatottabb országai: két EU-s ország között dől el a verseny

Évente több mint 500 millió turista látogat Európába, de vajon a 44 ország közül hova utaznak leginkább?

Az Euronews mutatta be a GlobalData elemző és tanácsadó cég elemzését, amelyből kiderült, melyik Európa (és a világ) leglátogatottabb országa.

Mint kiderült, ugyan Franciaország az elmúlt években többször is az első helyen állt, a világjárvány alatt végül lejjebb csúszott, de rövid időn belül ismét visszaszerezheti az előkelő címet.

Melyik a világ leglátogatottabb országa?

A világjárvány előtt Franciaország volt a világ leglátogatottabb országa, a GlobalData adatai szerint 2019-ben 88,1 millió látogatót vonzott.

Spanyolország aztán 2021-ben megszerezte az első helyet, de Franciaország ismét jó úton halad, hogy visszavegye a dobogó legfelső fokát, mivel 2022-ben 66,6 millió nemzetközi látogatót fogadott az ország.

Olaszország és Spanyolország mellett Franciaország a nyugat-európai növekedés jelentős szegmensét képviseli. Az ország nemcsak magából Európából -– különösen az Egyesült Királyságból, Németországból és Belgiumból – érkező utazók körében népszerű, hanem a távolabbi országokból, köztük Kínából és az Egyesült Államokból érkezők körében is.

– mondta Hannah Free, a GlobalData utazási és turisztikai elemzője.

PárizsAlexander Kagan/Unsplash

A GlobalData jelentése szerint 2022 és 2025 között várhatóan 12,1 százalékos éves növekedés várható a Franciaországba érkező nemzetközi vendégek terén. A vállalat előrejelzése szerint 2025-re Franciaország évente 93,7 millió nemzetközi utazót fog vonzani, újra bebiztosítva ezzel a világ leglátogatottabb országa címét.

Miért éppen Franciaország?

Az elemzés szerint Franciaország egyik legnagyobb vonzereje a közlekedése, mivel a nagyvárosok közötti utazás viszonylag egyszerű a nagysebességű vonatjáratokkal. Franciaország más európai országokkal is jól összeköttetésben áll távolsági és éjszakai vonatokkal egyaránt.

Az idén pedig új hálókocsis vonatok viszik Bécsbe, Berlinbe és Milánóba az utasokat Párizsból, míg 2024-ben a főváros Barcelonával is összeköttetésben lesz.

Nem mellesleg: Párizs már önmagában milliókat vonz.

És melyik a világ második legnépszerűbb országa?

Spanyolország mindig is szorosan Franciaország mögött állt a világ leglátogatottabb országainak rangsorában, és ez a jövőben is így marad.

A világjárvány idején világszinten zuhantak meg a látogatószámok, végül Spanyolország 26,3 millió látogatóval megelőzte Franciaországot az első helyen. Azóta Spanyolországba is újra megugrott a látogatók száma, és a GlobalData szerint 2025-re Spanyolország várhatóan 89,5 millió nemzetközi látogatót vonz majd.

Free szerint a Franciaországba és Spanyolországba irányuló látogatottság az elkövetkező években is kitart majd, mivel a különböző fesztiválok, a gazdag kultúra és a gasztronómia nagy vonzerőt jelentenek a turisták számára.

MadridMadridShutterstock
Mindkét ország sokat kínál a látogatóknak, sajátos kultúrájukkal, konyhájukkal és hangulatukkal. Emellett mindkét ország viszonylag nagy, változatos tájjal rendelkezik, és mindkét országnak megvan a maga egyedi tengerpartja

– mondta.


A figyelmetekbe ajánljuk