párizs
Shutterstock

Ezek a világ legtúlértékeltebb városai – Budapest előkelő elismerést zsebelt be

Sokakat elcsábítottak már a közösségi médiában vagy a magazinokban fellelhető divatos úti célokról készült fotók. Azonban, ahogy az lenni szokott, a helyszínek sokszor túlértékeltek, és nem mindig felelnek meg a magas elvárásoknak.

A Párizsba látogató turisták egy részének például akkora csalódás a francia főváros, hogy hányingert, hallucinációkat és magas pulzusszámot tapasztalnak – a jelenség egyébként Párizs-szindrómaként ismert. Ugyan Párizst valóban sokan gondolják túlértékelt úti célnak, de messze nem ez az egyetlen város, amely nem felel meg a látogatók elvárásainak.

Olvasd el ezt is! 7 ország, ahol rengeteg kedvezményt kaphatnak a távmunkások

Unsplash/Chris Karidis

A poggyásztárolással foglalkozó Radical Storage vállalata úgy döntött, hogy megvizsgálja a világ 100 leglátogatottabb városának 826 ezer TripAdvisor-értékelését, hogy kiderítse, mik voltak a legnagyobb csalódások – az eredményeket pedig az Euronews ismertette.

A legkiábrándítóbb úti célok  

Párizst idén az amerikai Orlando taszította le az első helyről. Itt volt a legmagasabb az olyan vélemények aránya, amelyekben a látogatók úgy érezték, hogy „lehúzták őket", és itt említették a legtöbbet, hogy „gorombák" az emberek.

Majdnem minden ötödik ember említette, hogy csalódást keltő és kiábrándító volt itt a nyaralási élménye. Az USA „vidámpark-fővárosának" is nevezett város a zsúfolt tömeg mellett a Disney World és az Universal 2022-es áremelkedése miatt kapott még rengeteg kritikát.

Orlando

Shutterstock

A második helyen Indonézia fővárosa, Jakarta állt, amelyet a thaiföldi bulihely, Pattaya követett.

Prága viszont a „legelmaradottabb" város a turisták szerint, az összes értékelés 3,9 százaléka említette a szót a cseh főváros leírására. A legtöbbször túlértékeltként jellemzett város pedig a vietnami Da Nang volt, de szorosan mögötte van Párizs is.

Melyik úti célokat érezték a turisták „átverésnek"? 

Orlando szintén az első helyen állt a „lehúzós" úti célok listáján, a vélemények 6,3 százaléka említette ezt. Szingapúrban volt a legmagasabb azon vélemények aránya, ahol a turisták rossz ár-érték arányáról számoltak be a látnivalókhoz képest.

Amikor azonban az átverésekről volt szó, a marokkói Marrákes vitte a pálmát: ha a turisták, az átveréseket emlegették, a vélemények majdnem minden tizedikében a marokkói várost említették.

Marrákes

Shutterstock

A városok, amik felülmúlták a várakozásokat  

A kutatás azokat, a helyeket is megvizsgálta, ahol az utazók jobban érezték magukat, mint gondolták.

A három legjobb úti cél mind szárazföldi európai város volt, és számunkra jó hír, hogy Budapest volt a legkellemesebb meglepetést okozó város, amelyet Brüsszel és Zürich követett.

budapest l\u00e1nch\u00eddUnsplash / Dan Freeman

A Budapestre látogatók a lenyűgöző építészet mellett a Dunát említik, mint pozitívum


A figyelmetekbe ajánljuk