Széken alvó ember.

Jó hír az utazóknak! Végre valódi megoldást találhattak a jetlag miatti problémákra

A modernkori utazóknak egyértelműen a jetlag elleni harc jelenti az egyik legnagyobb problémát, egy kutatócsoport szerint azonban a megoldást nem az alvás, hanem az étkezés környékén kell keresgélni.


Az elmúlt évtizedek során majdnem annyi „tuti tippet” hallhattunk és olvashattunk a jetlag leküzdéséről, mint a másnaposság elkerüléséről. Egyesek a koffein elhagyását javasolják, míg mások megfelelő mennyiségű testmozgásra, folyadékpótlásra vagy éppen a hideg zuhanyra esküsznek.

A Science Alert cikke szerint egy amerikai tudóscsoportnak, mely az emberi test cirkadián ritmusát (napi biológiai óra) vizsgálja, nemrég sikerült kiderítenie, hogy mit is érdemes kezdeni a jetlaggel járó problémákkal.

Ez is érdekelhet: Teniszlabda és zokni mindig legyen nálunk a hosszú repülőutaknál − ez az oka

N\u0151 alszik a vonaton.

Abbie Bernet/Unsplash

Ha az új időzóna kora reggelén nagyobb mennyiségű ételt fogyasztunk, az segíthet leküzdeni a jetlaget. Az étkezési időbeosztás állandó változása vagy az éjszakai étkezés nem javasolt, mivel az ilyen esetek a belső órák közötti eltéréshez vezethetnek

– mondja Yitong Huang, az illinois-i Northwestern Egyetem alkalmazott matematikusa, aki a modellezési tanulmányt vezette.

Huangék eredménye tehát nagyrészben igazolja a rendszeres utazók feltételezéseit, a kutatás azonban a cirkadián ritmussal összefüggő tágabb képet is vizsgálta, és egy már korábban is feltételezett, ám be nem bizonyított összefüggésre is sikerült rámutatniuk.

Nevezetesen, hogy az öregedés igenis hatással van a cirkadián ritmusra, tehát az idősebb embereknek valóban tovább tart kilábalni a jetlag „fogságából”, mint a fiatalabbaknak.

Ezek az eredmények rávilágítanak a perifériás órák fontosságára a cirkadián ritmus szabályozásában, és új betekintést nyújtanak az öregedés és a cirkadián rendszer rugalmassága közötti összetett kölcsönhatásba

– írták a szakemberek.

A figyelmetekbe ajánljuk