fáradt nő

Íme két egyszerű trükk, amivel búcsút inthetünk a jetlagnek

Az utazásunk első pár napját is megkeseríthetik a jetlag kínző tünetei. Aki tapasztalta már, az tudja, hogy nehéz tőle megszabadulni, azonban pár apró trükkel felgyorsíthatjuk ezt a folyamatot.


A jetlag egy átmeneti alvászavar, ami bárkit érinthet, aki gyorsan utazik át több időzónán. Egy hosszú távú repülőút során az időzónák közötti váltakozás során a szervezet cirkadián ritmusa felborul. Röviden, a testünk ébren tart minket, amikor aludnunk kéne, és fáradtak vagyunk, amikor ébernek kellene lennünk. Ez sokszor idegörlő tud lenni, de mit tehetünk ellene?

Ez is érdekelhet:Ez történik a testeddel, ha minden este melatonint használsz az elalváshoz

A tünetek néhány nap alatt elmúlnak, de még ez is jócskán megnehezítheti az utazási terveinket. Íme egy szuperegyszerű utazási hack, amit a legközelebbi repülésenél érdemes kipróbálni. Egy hideg zuhanyt vagy forró fürdőt, napszaktól függően csodákra lehet képes – írja a Travel Leisure.

A hidegzuhany többek között fokozza a keringést, ami gyors energialöketet biztosít, ha korán reggel érkezünk, és ébren kell maradnunk a nap hátralévő részében. De a hideg zuhany a hangulaton is segíthet: serkenti a noradrenalin és a béta-endorfin termelődését. Hideg zuhanyzáskor elektromos impulzusok jutnak el az idegvégződéseinkből az agyunkba, és ez a kémiai reakció egyeseknél antidepresszáns hatású lehet. De ugyanilyen előnyökhöz juthatunk anélkül is, hogy hideg víz alá merülnénk, például egy 10 perces sétával.

Az éjszakai érkezésnél pedig a meleg fürdővel érdemes próbálkozni, hiszen ez segít a testnek és az elmének is kikapcsolódni. Ráadásul a lefekvés előtti tisztálkodás csökkenti a szennyeződéseket, az izzadságot és a testzsírokat, amelyeket egy hosszú távú repülőút során halmoztunk fel. Sőt, abban is segít, hogy mélyebben lélegezzünk, enyhíti az izomfájdalmakat és javítja az alvás minőségét.

A figyelmetekbe ajánljuk