kislány eszik a repülőn
Fotó: Shutterstock

​Jobb, ha kihagyod ezt az étkezést a repülőkön − ez az oka!

A repülőgépes ételek köztudottan nem a legjobb minőségűek. Mégis, amikor eljön az ideje, az utasok túlnyomó többsége ott találja a tálcát az asztalon, készen arra, hogy csirke, marhahús vagy tészta formájában részesüljön a fedélzeti étkezésben.


Most azonban egyes légitársaságok lehetőséget kínálnak arra, hogy az étkezést teljesen kihagyjuk, és több érv is szól amellett, hogy érdemes így tennünk.

Ez is érdekelhet: A 7 legidegesítőbb szabályszegés repülés közben

Az első a fenntarthatósági szempontokhoz kapcsolódik.

Összehasonlításképpen: egy átlagos utas átlagosan 3,2 kilogramm kabinban keletkező hulladékot termel a rövid és hosszú távú nemzetközi járatokon egyaránt.

Ez az adat egy szabványos kabinhulladék-ellenőrzési módszertan alapján született , amelyet a londoni Heathrow repülőtéren teszteltek 2012-ben és 2013-ban.

E tudás ellenére a légitársaságok 2018-ban mintegy 6,7 millió tonna utastéri hulladékot termeltek. Továbbá a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség becslése szerint a következő 10 évben okosabb szabályozás hiányában a kabinban keletkező hulladék mennyisége megduplázódhat.

Ha tovább olvasnál: Pár egyszerű trükk a kínzó jetlag ellen

egy szem\u00fcveges  fiatal f\u00e9rfi utas \u00e9tkezik a rep\u00fcl\u0151n

Fotó: Shutterstock

Ennek ellenére a Delta képviselője szerint, amióta a légitársaság tavaly bevezette az „étkezés kihagyása" opciót, havonta körülbelül 1000-1500 étkezést utasítanak vissza önként. Tehát, bár az étkezésről való lemondás a járat előtt kis hozzájárulásnak tűnhet, nem az − különösen hosszú távon

Egyesek persze azzal érvelnek, hogy ez a lehetőség inkább az utasokra hárítja a felelősséget a légitársaságokról. De ez az opció ennél többről szól. Ahogy Gilbert Ott, a God Save The Points munkatársa állítja:

Az éjfélkor történő étkezés gondolata az egész következő napodat felborítja, és tudományos eredmények támasztják alá, hogy ez rontja a jetlagből való regenerálódási képességet.

Valóban sokkal előnyösebb, ha a repülőút teljes hosszát átalszod, mintha éjjel felébresztenének vacsorára − különösen, ha valószínűleg már amúgy is vacsoráztál. Tehát ha lehetőséged adódik rá, fontold meg, hogy kihagyod a következő fedélzeti étkezést. Lehet, hogy a végén még jobban is fogod érezni magad − ha fizikailag nem is, de lelkileg biztos.

Forrás: InsideHook

NYEREMÉNYJÁTÉK! Fizess elő most a Hamu és Gyémánt magazinra, és legyen tied nyereménykönyveink egyike, vagy egy 2 főre, 2 éjszakára szóló wellnesshétvége a harkányi Dráva Hotelbe! Az előfizetői oldal eléréséhez kattints IDE, a játékszabályt pedig erre linkre kattintva éred el!


A figyelmetekbe ajánljuk