egy férfi a repülőn a fejét fogja
Fotó: Shutterstock

Pár egyszerű trükk, amivel elkerülheted a kínzó jetlaget

Bár az utazás lehetősége ajándék, jetlag nélkül még jobb lenne. Szerencsére van néhány olyan módszer, amire az utazók esküsznek, és amit te is könnyen kipróbálhatsz.

A jetlag egy átmeneti alvászavar, amely bárkit érinthet, aki gyorsan átutazik több időzónán. Egy hosszú távú repülőút során az időzónák közötti utazással a szervezeted cirkadián ritmusa felborul, ez ébren tart, amikor aludni szeretnél, és fáradtan, amikor ébernek kellene lenned. A Mayo Clinic hozzátette:

a jetlag okozhat nappali fáradtságot, rossz közérzetet, éberségbeli nehézségeket és gyomorproblémákat is.

Ez is érdekelhet: Egy asztronauta elárulta, mi a legjobb módszer a jetlag ellen

Ne aggódj túlságosan, mivel ezek a tünetek néhány nap múlva elmúlnak, de még ez is jócskán beavatkozhat az utazási terveidbe. Íme egy szuperegyszerű utazási hack, amit a legközelebbi repülésednél akár ki is próbálhatsz: vegyél egy hideg zuhanyt vagy forró fürdőt, napszaktól függően!

A hidegzuhany többek között fokozza a keringést, ami gyors energialöketet biztosít, ha korán reggel érkezel, és ébren kell maradnod a nap hátralévő részében. De a hideg zuhany a hangulatodon is segíthet: serkenti a noradrenalin és a béta-endorfin termelődését. Hideg zuhanyzáskor elektromos impulzusok jutnak el az idegvégződéseinkből az agyunkba, és ez a kémiai reakció egyeseknél antidepresszáns hatással bír.

De ugyanilyen előnyökhöz juthatsz anélkül is, hogy hideg víz alá merülnél, például egy 10 perces sétával.

Ha tovább olvasnál: A légiutas-kísérő szerint ezeket a tanácsokat kövesd a repülőn

Ha éjszaka érkezel, a meleg fürdő lehet jó, ami segíthet a testnek és az elmének is kikapcsolódni. Ráadásul a lefekvés előtti tisztálkodás csökkenti a szennyeződéseket, az izzadságot és a testzsírokat, amelyeket egy hosszú távú repülőút során halmoztál fel. Sőt, abban is segít, hogy mélyebben lélegezzünk, enyhíti az izomfájdalmakat, és még boldogabbá is tehet minket, arról nem beszélve, hogy javítja az alvás minőségét.

A Mayo Klinika orvosszakértői továbbá azt javasolják, hogy trükközd át a szervezeted cirkadián ritmusát, hogy az új időzónádhoz igazodjon.

Ha nyugatra utazol, az utazás előtti este tedd ki magad fénynek, hogy a tested alkalmazkodjon a későbbi időzónához; ha pedig keletre utazol, kora reggel tedd ki magad fénynek, hogy alkalmazkodj a korábbi időzónához.

A szakértők hozzátették, hogy csak akkor aludj a repülőúton, ha éjszaka van ott is ahova utazol, de ha ott nappal van, mindenképpen állj ellen az alvás kényszerének. Továbbá fontos még, hogy a repülőút előtt, alatt és után gondoskodj a megfelelő folyadékpótlásról.

Forrás: Travel + Leisure

NYEREMÉNYJÁTÉK! Fizess elő most a Hamu és Gyémánt magazinra, és legyen tied nyereménykönyveink egyike, vagy egy 2 főre, 2 éjszakára szóló wellnesshétvége a harkányi Dráva Hotelbe! Az előfizetői oldal eléréséhez kattints IDE, a játékszabályt pedig erre linkre kattintva éred el!


A figyelmetekbe ajánljuk