jetlag
Shutterstock

Egy asztronauta elárulta, mi a legjobb módszer a jetlag ellen

Egy másik időzónába való utazás sokszor megnehezíti az ott töltött perceket: a jetlag sokaknak ismerős lehet, ami tartalmas órákat vehet el az úti cél kiélvezéséből. De mit lehet ellene tenni?

A NASA egykori űrhajósa, Mike Massimino, aki 18 évig volt a NASA asztronautája és kétszer is járt az űrben, elárult pár tippet, hogyan küzdhetünk meg a nem túl kellemes jelenséggel.

Massimino szerint a fényexpozíció szabályozása kritikus fontosságú a cirkadián ritmus visszaállításához.

A cirkadián óra visszaállítása időzítési kérdés. Tehát a nappali-éjszakai ciklus alapján, hogy mikor látunk fényt és mikor sötétet, gyorsabb átállást tesz lehetővé

– mondta a volt űrhajós, akinek munkájában számtalanszor le kellett már küzdenie a problémát.

Mindezt egyébként rengeteg kutatás is alátámasztja.

A Scientific American magyarázata szerint a fényexpozíció valóban segíthet valakinek abban, hogy akár előrébb, akár későbbre tolja a cirkadián ritmusát. A cikk bemutatta a chicagói Rush University Medical Center kutatócsoportjának tanulmányát, amelynek során a résztvevők reggelente fénynek tették ki magukat, aminek hatására a cirkadián ritmusuk 2,1 órával eltolódott, amiből a kutatók arra következtettek, hogy a résztvevők vagy kevesebb jetlaget éreztek, vagy két nappal korábban teljesen alkalmazkodtak, mintha kihagyták volna a „fényterápiát".

Massimino a Travel and Leisure cikkében elmondta, nem volt lelkes kávéfogyasztó a NASA-nál töltött ideje alatt, de elmondása szerint most már újra kávérajongó lett. Ettől függetlenül az űrhajós megérti, ha valaki a koffeinnel szeretné befolyásolni az alvási ciklusát. De az alvásszabályozóként használt melatonin is hatással lehet a jetlag kiküszöbölésére, amit szakértői javaslat szerint jobb kis adagokban bevenni.

A melatonin egy természetes anyag, amely a testünkben van, és azt mondja nekünk, hogy ideje elaludni

–mondta Massimino.

Ezt a tudomány ismét igazolja: a Mayo Clinic cikkében kifejtik, hogy a legújabb kutatások azt mutatják, hogy a melatonin segít elaludni olyan időkben is, amikor az ember általában nem pihen, így előnyös a jetlagben szenvedők számára is.

A cikk szerint, ha keletre utazunk, akkor érdemes az új időzónában bevenni a melatonint, hogy alkalmazkodjunk az új helyi időhöz.Ha azonban nyugatra repülünk, akkor reggel szedjünk belőle, hogy visszaállítsuk a belső óránkat egy későbbi ütemezésre.

Kiemelték: egy 0,5 milligrammos adag ugyanolyan hatékonynak tűnik, mint egy 5 milligrammos vagy nagyobb adag.

Hogy mikor van szükség a „fényterápiára", és mikor használjunk (vagy ne) alvásszabályozókat, azt nehéz lehet magunktól eldönteni.

Massimino szerint erre a legjobb módszer egy alkalmazás, aminek elkészítéséhez az űrhajós is segédkezett. A Timeshifterbe nevű applikációba elég beírni a következő utazásunk ütemtervét, és az alkalmazás készít egy személyre szabott tervet arról, hogy mikor érdemes aludnunk, mikor tegyük ki magunkat fénynek, és mikor használjunk alvás- vagy ébrenléti szabályozókat.

Ez megkönnyítheti azt is, hogy ne aludjuk át az úti célunkat, és a lehető legjobban kiélvezzük azt, állítja a volt asztronauta.


A figyelmetekbe ajánljuk