Japán.

Japán már hetekkel ezelőtt megnyitotta a határait, de akkor hol vannak a turisták?

Japán fokozatosan nyitja meg a határait a beutazók előtt, ám a turisták a jelek szerint nem nagyon akarnak az ázsiai országba látogatni.


A 2022-es nyarat az utazási balesetekről, a főbb úti célok és repülőterek túlzsúfoltságáról, valamint az európai életveszélyes hőhullámokról szóló történetek uralták.

Ázsiába – ahol számos ország fokozatosabban nyitja meg újra a kapuit – azonban a turisták csak lassan térnek vissza.

Ez különösen Japánban szembetűnő, amely 2022 júniusában, éppen a fő utazási szezonban nyitotta meg újra kapuit, nagy felhajtás közepette. Június 10. és július 10. között az ország mintegy 1500 szabadidős turistát fogadott a japán bevándorlási hivatal adatai szerint. Ez 95%-kal kevesebb, mint 2019-ben.

Mi okozza tehát az eltérést? És miért térnek vissza az utazók ilyen lassan a történelmileg népszerű úti célnak számító országba?

Bár Japán újra elérhető, az ország jelenleg csak szervezett csoportokban, nem pedig egyénileg engedi be a szabadidős turistákat. Nyugaton sokak számára – akik a spontaneitást részesítik előnyben, és nem akarnak szigorú útvonaltervet követni – ez a kérdés volt a döntő tényező.

Nincs szükségünk arra, hogy bébiszitterkedjenek velünk

– mondja Melissa Musiker, egy New York-i PR-szakember, aki korábban rendszeresen utazott Japánba.

A városlátogatások előnyben részesítése a tengerparti nyaralásokkal szemben Szöul javára billentette a mérleg nyelvét.

Japán nem teljesen nyitott járványpolitikája nem csak a vízumokra vonatkozik. Az országban még mindig sok területen vannak maszkos szabályok, a csoportos túrák drágák lehetnek, és Japán karantént ír elő érkezéskor, ami nehezebbé teszi a turisták bevonzását.

2019-ben Japán legnagyobb turisztikai piaca a szomszédos Kína volt, ahová 9,25 millió kínai látogatott el.

Kína azonban továbbra is elzárkózik a világ többi részétől. Még mindig szigorú karanténprotokollokat alkalmaz az állampolgárokra és a külföldiekre egyaránt, ami a turizmus leállását eredményezi.

Nem Japán az egyetlen ország, amely jelentős veszteséget szenvedett a kínai utazók hiánya miatt. A kínai turisták kedvelt úti céljai, mint Ausztrália, Thaiföld, Szingapúr és Dél-Korea, mind bevételkiesést szenvedtek el, mivel több mint egymilliárd potenciális utazó maradt otthon.

Jó esély van arra azonban, hogy amikor Japán úgy dönt, hogy újra teljesen megnyitja kapuit az egyéni szabadidős turisták előtt, akkor ők is el akarnak majd jönni.

A „bosszúutazás" kifejezést azoknak az embereknek a leírására találták ki, akik a Covid alatt félretették a pénzüket, és most egy nagy bakancslistás utazásra akarják elszórni, és Japán továbbra is a kívánságlisták egyik népszerű célpontja.

Forrás: BBC

A figyelmetekbe ajánljuk