Egy kitömött japán farkas.
Wikipédia

A képen egy Hondo japán farkas látható.

A japán farkas lehet a házi kutyák legközelebbi rokona

Egy kutatócsoport bizonyítékot talált arra, hogy a japán farkas a házi kutyák legközelebbi ismert rokona. A tudósok nemrég publikálták a kihalt farkas genetikai elemzését és a modern kutyákkal való kapcsolatát bemutató tanulmányt.


A japán farkasok a szürke farkasok alfajához tartoznak, és a mai Japán szigetein éltek egykor. A fajt 1905-ben kihaltnak nyilvánították, miután vadászok és földtulajdonosok a maradék példányokat is kiirtották, de számos szövet- és csontmaradvány fennmaradt. Az új kutatás során a tudósok Japán több múzeumából származó szövet- és csontmintákból vontak ki DNS-t – írja a Phys.org.

Miután a japán farkasok mintáit összevetették más farkasok, kutyák és rókák DNS-ével, a kutatók megállapították, hogy az állat a farkasok egy egyedi evolúciós ágán helyezkedett el, amely valamikor 20 000 és 40 000 évvel ezelőtt alakult ki. Továbbá azt is megállapították, hogy ezek közül az ősi farkasok közül egyes példányokból japán farkasok, míg másokból pedig kutyák fejlődtek ki.

Korábbi kutatásokban is megjelent, hogy a modern házi kutyák a szürke farkasok egy, ma már nem létező típusából fejlődtek ki. Ez az új tanulmány azt sugallja, hogy a tudósok egyre közelebb kerülnek ahhoz, hogy többet tudjanak meg erről az egyedülálló fajról. Az új DNS-bizonyítékok arra utalnak, hogy Kelet-Ázsiában élt (nem a Közel-Keleten vagy Európában, ahogyan azt széles körben feltételezték), és később Japánba vándorolt.

Az azonban még mindig nem világos, hogy mi történt azzal a vonallal, amelyből a kutyák fejlődtek ki. A DNS-minták alapján azt is kimutatták, hogy a farkasvonal és a kutyavonal között volt némi kereszteződés. Egy korábbi tanulmány beszámolt róla, hogy egy 10 000 évvel ezelőtt elpusztult szánhúzó kutya DNS-ének körülbelül 2%-a a japán farkastól származott.

A kutatók szerint az ilyen kereszteződések a jelek szerint még azelőtt történtek, hogy a japán farkas eljutott volna Japánba. Azt is megjegyzik, hogy az új-guineai éneklő kutyák és a dingók rendelkeznek a legnagyobb mennyiségű japán farkas DNS-sel a modern fajok közül, ami arra utal, hogy a farkas nagy távolságokra vándorolt.

A figyelmetekbe ajánljuk