Tökéletes állapotban lévő, 57 ezer éves farkaskölyök került elő a jégtakaróból

Illusztráció

Tökéletes állapotban lévő, 57 ezer éves farkaskölyök került elő a jégtakaróból

Nemcsak teljesen ép a maradvány, de még az állat utolsó táplálékait is sikerült kideríteniük a tudósoknak.

Csaknem 60 ezer éve jégbe fagyott farkaskölyköt vizsgálnak amerikai kutatók. Az állat tökéletes állapotban megőrződött maradványai alapján a szakértők ismereteket szerezhetnek az akkor élő farkasok életmódjáról és a modern farkasfajokkal való rokonságukról – közölték a Des Moines-i Egyetem tudósai.

Az 57 ezer éves múmiát 2016-ban fedezte fel a kanadai permafrost (állandóan fagyott) talajban egy aranybánya dolgozója. A Yukon közigazgatási területen élő tr'ondek hwech'in őslakos nép a Zhur nevet adta az állatnak.

Government of Yukon

„Ez a valaha talált legteljesebb farkasmúmia. Gyakorlatilag 100 százalékban érintetlen, csupán a szemei hiányoznak"

– mondta Julie Meachen, az egyetem anatómiakutatója, az eredményeket bemutató tanulmány társszerzője.

Government of Yukon

Az ennyire jó állapotú lelet rendkívül ritka, ehhez az állatoknak haláluk után gyorsan kell konzerválódniuk a jégben, mielőtt a test oszlásnak indul vagy mielőtt más állatok felfalják. A kutatók azt feltételezik, hogy az odúja hirtelen ráomlott, és azonnal elpusztult. Az adatok alapján nem éhezett, halála idején nagyjából héthetes lehetett. Még az állat táplálékát is meg tudták vizsgálni, a szakértőket meglepetésként érte, hogy halakat, főként lazacot is fogyasztott. A farkasok a jégkorszakban általában bivalyokkal, pézsmatulkokkal vagy más nagy szárazföldi állatokkal táplálkoztak.

A farkaskölyök örökítőanyagában kapcsolatot találtak régi oroszországi, szibériai és alaszkai farkasfajokkal. Megtisztítása és konzerválása után Zhurt a Kanada északnyugati részén található Whitehorse-ban lévő Yukon Beringia Központban állítják ki.

(MTI)

A figyelmetekbe ajánljuk