cseresznyevirágzás cherry blossom japan

Japánban március 26-án már virágba borultak a cseresznyefák.


2021-ben annyira meleg tavasz köszöntött be Kiotó városában, hogy a vártnál jóval korábban borult rózsaszínbe a város. Ez a legkorábbi cseresznyevirágzás az elmúlt 1200 év alatt. Az elmúlt nyolc évben minden évben egyre korábban ment végbe a virágzás, ezért folyamatosan megdől a rekord.

Krisztus után 812 óta jegyzik a japán cseresznyevirágzás kezdetét. Az eddigi legkorábbi dátum 1409. március 27-e volt.

Az évszázadok során a cseresznyevirág megtekintésének hagyománya az arisztokratikus divatból a japán élet mindennapos részévé nőtte ki magát. A kiotói lakosok április elejétől a közepéig minden évben hanamit (virágnézés) tartanak a cseresznyefák alatt, hogy megfigyeljék a fehér és rózsaszín virágokat.

A cseresznyevirágok virágzása történelmileg április 17. körül szokott kezdődni, bár az elmúlt évszázadban ez az időpont április 5-re tolódott. Idén Kiotóban már március 26-án teljesen virágba borultak a fák.

A virágzás dátumának változása képet ad a klímahelyzetről is. A melegebb tavaszok azt mutatják, hogy a bolygó ember által okozott felmelegedése, amelynek ma tanúja lehetünk, évezredek óta tart.

A szakemberek feltérképezték a cseresznyevirágzás görbéjét a feljegyzések alapján, ami önmagában nagyon hasonló a klímaváltozáséhoz. Mivel az északi féltekén a tavasz a globális felmelegedés miatt korábban érkezik, egyes növények és állatok is megváltoztatták tevékenységi szokásaikat, idetartozik a virágzás is.

A görbe egyértelműen megtörik a vége felé, tehát az utóbbi években rohamosan megnőtt a klímaváltozás hatása. A japán hegyi cseresznyefa leginkább az 1830-as évektől kezdett látványosan korábban virágozni. 1971 és 2000 között pedig megállapították, hogy ez a fajta fa átlagosan egy héttel korábban virágzik, mint amit a korábbi feljegyzésekből sugall az átlag.

A kutatók szerint 1,1 Celsius-fokos melegedésnek 2,3 nappal korábbi virágzás felel meg, míg a 2,2 Celsius-fokos melegedés 4,7 nappal korábbi virágzást okozhat. A jövő évben a számítások szerint 2,5 fokos hőmérséklet-növekedéssel a cseresznyevirág valószínűleg még a tavaszi fesztivál előtt elvirágzik.

Nem csak Japánban volt észlelhető a korai virágzás. Washington cseresznyefái 2020-ban döntöttek hasonló rekordot, mivel két héttel az átlag virágzás előtt kezdtek el rügyezni. A virágzás ideje az Egyesült Államokban a becslések szerint 2050-ig átlagosan öt nappal, 2080-ra pedig 10 nappal gyorsul fel.

Kár, hogy a szépen virágzó cseresznyevirágok sötét előrejelzést mutatnak a jövőre nézve.

(Forrás: Science alert)


A figyelmetekbe ajánljuk