útjelző tábla az El Caminon
Fotó: Shutterstock

5 fontos tudnivaló, mielőtt nekivágsz az El Caminónak

Régóta fontolgatod, és most végre belevágnál az ősi zarándokút végigjárásába? Segítünk az előkészületekben.


Van, aki azért indul el az El Caminón, mert ki akar szakadni a hétköznapokból, van, aki keresi önmagát, más egy fontos döntéshez szeretne egy kis csöndet maga körül, és olyan is van, aki gyászol, vagy éppen lelki gyógyulást vár az úttól. Bármi legyen is az ok, amiért nekiindulsz, van egy pár dolog, amit érdemes előtte átgondolnod, hogy minden zökkenőmentesen menjen majd. A Hike the Way cikkének segítségével összegyűjtöttük ezeket a legfontosabb tudnivalókat.

​1. A Camino csak katolikusoknak való?

Egyáltalán nem. Bár a hagyomány eredetileg katolikus eredetű, manapság a legtöbb ember nem spirituális okokból járja a Caminót. Vannak, akik a kihívás miatt, egy másik kultúra megismeréséért, egy történelmi hagyományban való részvételért vagy személyes okokból. Amikor Santiagóba érsz, választhatsz, hogy szeretnéd-e megkapni a Compostelát, ha vallási okokból tetted meg a zarándoklatot és legalább 100 kilométert gyalogoltál, vagy csak egy igazolást szeretnél a megtett útról.

​2. Szükség van-e előzetes túrázási vagy hegymászási tapasztalatra a Camino bejárásához?

Az úgynevezett Francia út utolsó 100 kilométerét a saját tempódban teszed meg, nincs hozzá szükség különleges felszerelésre vagy edzésre. Bár vannak dombok, de nem kell hegyet megmászni, lehet teniszcipőben vagy terepfutócipőben is menni, a lényeg, hogy kényelmes lábbeli legyen. Vannak, akik szeretnek sétabotot vagy botot használni a gyalogláshoz.

​3. Szükség van spanyol nyelvtudásra?

t\u00far\u00e1z\u00f3 az El Caminon

Fotó: Shutterstock

A legtöbb helybéli hozzászokott ahhoz, hogy a külföldiek nem beszélnek folyékonyan spanyolul, úgyhogy ne aggódj. Mindenki türelmes és segítőkész. Ennek ellenére adunk egy útmutatót néhány alapvető szóval, melyek segíthetnek az út során: cerveza - sör, cafe con leche - kávé. Spanyolországban egyébként kasztíliai spanyolt beszélnek, a Caminón pedig galíciaiul.

​4. Mi van, ha nem tudom végigjárni?

Papíron a Camino először ijesztőnek tűnhet: 32 kilométer egy nap alatt? De valójában tarthatsz szüneteket, cipőt cserélhetsz, megállhatsz ebédelni, leülhetsz pihenni, vagy csak haladhatsz egy saját nyugodt tempóban az úton. Ez a te Caminód, nem kell sietni.

​5. Mennyi időre előre kell foglalni a Caminóra?

Javasoljuk, hogy legalább 3 hónappal előre foglalj, és még hamarabb, ha nyáron mész. Látni fogod, maga a Camino egyes szakaszai olyan városokban végződnek, ahol nincs sok ágy kapacitás. Nincsenek szálloda- és étteremláncok, csak többnyire alapfelszereltségű létesítmények. Gyakran előfordul, hogy nyáron a városok iskolai tornatermeket nyitnak meg, ahol az emberek hálózsákokban alszanak a földön.

Buen camino!


A figyelmetekbe ajánljuk