Ecuador

Olcsó megélhetéssel kecsegteti a távmunkásokat egy festői dél-amerikai ország

A magas hegyeiről és esőerdejéről is ismert Ecuador is csatlakozott azokhoz az országokhoz, akik szívesen látják a digitális nomádokat az országban.

Az ország új vízumot vezetett be a távmunkások számára, amely „alacsony megélhetési költségeket" és „autentikus élményeket" ígér – utóbbi szinte garantált, hiszen a biodiverzitásban gazdag Galapagos-szigetek is az országhoz tartoznak.

Ez is érdekelhet: Dolgoznál a tengerpartról? Nem lehetetlen, de érdemes jól felkészülni

Ecuador „Rentista" vízumának köszönhetően a távmunkások akár két évet is eltölthetnek majd Ecuadorban – a rentista szó jelentése bérlő, azaz külső jövedelemmel élő személy.

Niels Olsen, az ország idegenforgalmi minisztere egy londoni beszédében elmondta, hogy a járvány alatt gondolták újra Ecuador turizmusát, és bár nem ők voltak az elsők, akik kitalálták a digitális nomád vízumot, de ők „valóban felkarolták".

Ecuador legnépesebb városa, Guayaquil

Shutterstock

Hogyan igényelhető? 

A vízumot hivatalosan „Rentista for Remote Work" vízumként ismerik, a jogosultsághoz pedig a következőkkel kell rendelkezni:

  • legalább hat hónapig érvényes útlevéllel kell rendelkezni;
  • erkölcsi bizonyítvány;
  • minimum 1266 eurós, nagyjából 500 ezer forintos külföldről származó jövedelem.

A kérelmezőknek emellett igazolniuk kell, hogy rendelkeznek Ecuadorban érvényes egészségbiztosítással, és 460 eurós, körülbelül 186 ezer forintos kezelési díjat kell kifizetni.

Olvasd el ezt is! 7 ország, ahol rengeteg kedvezményt kaphatnak a távmunkások

A vízum a legtöbb országból igényelhető, de vannak kivételek: Afganisztán, Angola, Banglades, Kamerun, Észak-Korea, Kuba, Egyiptom, Eritrea, Etiópia, Fülöp-szigetek, Gambia, Ghána, India, Irak, Irán, Kenya, Líbia, Nepál, Nigéria, Pakisztán, Kongói Demokratikus Köztársaság, Szenegál, Szíria, Szomália, Srí Lanka, Venezuela, Vietnám és Jemen lakosai nem pályázhatnak.

A leendő távmunkások Ecuador virtuális konzulátusán jelentkezhetnek, amely itt érhető el. Az eljárás kettőtől négy hónapig tart.

Hol van még digitális nomád vízum a környéken? 

Latin-Amerikában is egyre több ország nyit a távmunkások felé, így még azt is meg lehet csinálni, hogy kombináljuk a vízumokat.

Brazíliában egy évig lehet tartózkodni az ország digitális nomád vízumával. Itt a kérelmezőknek legalább havi 1500 dollár (587 ezer forint) jövedelemmel vagy minimum 18 ezer dolláros (7 millió forintos) egyenleggel kell rendelkezni – országban nyílik egyébként Dél-Amerika első digitális nomád faluja.

De a múlt hónapban Kolumbia is bevezette a távmunkavízumot, amellyel két évig lehet az országban tartózkodni. Itt havi 684 dolláros (268 ezer forintos) jövedelemmel kell rendelkezni. De Costa Rica is várja a lelkes jelentkezőket, erről itt írtunk.


A figyelmetekbe ajánljuk