Új módszert találtak a szorongás csökkentésére

A Biztonságos jeltanulás nevű módszer segíthet a szorongás kezelésében.A félelem érzése különféle helyzetekhez és tárgyakhoz kötődik, ilyen egy állásinterjú, vagy a járványhelyzet például. A társadalom a szorongást és a félelmet nagyon negatívan ítéli meg, ezért sok ember inkább elnyomja őket, mintsem megélje érzelmeit.

A félelemnek evolúciós előnye van, ami nem más, mint hogy távolt tart bennünket a veszélyes ingerektől. Ehhez köthető a fight or flight üzemmód, ami abban merül ki, hogy a testünk erőteljes izgalmi állapotba kerülhet egy rémisztő dolog láttán, annak érdekében, hogy el tudjunk menekülni előle.

A félelemmel és szorongással kapcsolatos betegségek, továbbá a leggyakoribb pszichiátriai rendellenességek, világszerte több száz millió embert érintenek. Az ilyen betegségeket gyakran kezelik expozíciós terápiával (exposure therapy), aminek során azoknak az ingereknek teszik ki fokozatosan a pácienseket, amiktől félnek. Ez a megoldás azonban gyermekek és serdülők számára nem biztos, hogy kedvező, mivel még nem értik a lényegét, az agyuk emellett nem elég érett hozzá.

A kutatók egy új módszert ajánlanak a szorongás könnyebb kezelésére, melynek neve Biztonságos jeltanulás (Safety Signal Learning). Gyerekként gyakran van egy tárgyunk, amely megnyugtat, ilyen lehet egy mackó, vagy egy takaró, ezt Donald Winnicott átmeneti tárgynak nevezi. A Biztonságos jeltanulás lényege, hogy megtanulunk tárgyakat, hangokat, illatokat összekötni a biztonságérzettel.

A memóriával és tanulással „megbízott" hippocampus felel a Biztonságos jeltanulás alatti agyi aktivitásért is. Ezt úgy azonosították, hogy egy pavlovi kísérletben egereknek játszottak le hangokat, amíg rázták őket. Amikor nem voltak veszélyben, egy másik fajta hangsort játszottak le nekik. Az előbbit természetesen félelem kezdte követni, az utóbbi pedig biztonságot nyújtott számukra.

A kísérletet embereken is elvégezték. Ugyanazt az eredményt találták nálunk is, mint az egereknél, a veszéllyel nem társított inger megnyugtatja az embereket. Érdemes tehát számításba venni minden olyan tárgyat, hangot, illatot és ízt, ami mindig akkor volt ott, amikor nem éreztünk félelmet, mivel ezek megnyugtathatnak minket a továbbiakban.

(Forrás: Psychologytoday)

A figyelmetekbe ajánljuk