növények kézben

Sokak vészelték át a karanténidőszakot a növényeik mellett

Lakótárs vagy kutya helyett sokan növényekkel oldották meg a magányos hónapokat.


990 ember részvételével végeztek felmérést az Egyesült Államokban olyan növénytartók között, akik március után vásároltak maguknak különböző növényeket – 12%-uk ekkor vette meg magának első cserepes társát. A megkérdezettek különböző okok miatt szereztek be növényeket. A többség egyszerű, dekoratív célokból, otthona megszépítéséért (65%), mások az étkezőasztalra szánták (57%) vagy csak szimplán figyelemelterelés céljából (54%) és a szabadban töltött idő (49%) miatt vásárolták őket.

Az biztos, hogy a „zöldülés" sokaknak segített a feszültség enyhítésére: a megkérdezettek több mint negyedének nagy mértékben csökkentette a stresszt a kertészkedés, 43%-ukban pedig mérsékelten csökkent.

Elsőre furcsának tűnhet, de voltak, akiknek az is segítséget nyújtott, hogy beszélgetett a növényeivel. Azok, akik ezt beismerték több mint háromszor nagyobb valószínűséggel mondták, hogy stresszmentesebbek lettek a karantén alatt.

A felmérés résztvevői átlagosan 124,5 dollárt, azaz nagyjából 45 ezer forintot költöttek növényekre.

A növények bizonyítottan segítenek 

Annak ellenére, hogy a fenti kutatás nem tudományos alapokon nyugszik, nem tér el az eddigi eredményektől. Egy 2019-ben megjelent tanulmány szerint a növények csökkenthetik a stresszt és a szorongást munka közben.

A kutatók 63, teljes munkaidőben dolgozó embert vizsgáltak Japánban, ahol háromperces szünetet tarthattak, ha fáradtnak érezték magukat, és egy ottani szobanövényt gondozhattak a pihenőidő alatt.

z\u00f6ld n\u00f6v\u00e9nyek v\u00e1z\u00e1ban

Unplash/reddie marriage

Körülbelül egy hónap elteltével a résztvevők több mint egynegyedénél csökkent a pulzusszám és a szorongás.

„A kedvenc növény kiválasztásával és gondozásával járó felelősség a résztvevőből egy bizonyos fokú szeretett váltott ki a növénye iránt. A jelek szerint az enyhe kötődés kialakulása hozzájárult a résztvevők jobb teljesítményéhez. Ez az enyhe, de értelmes érzelmi részvétel fenntarthatja az érdeklődést a munkában"

– állítják a kutatók.

Számtalan tanulmány készült a szobanövények egészségügyi előnyeiről is. Különösen jól tisztítják a levegőt, ami jobb levegőminőséget és jobb légzést jelent az otthonokban.

Tehát teljesen mindegy, miért vásárolunk otthonra növényt, csak előnyünk származhat belőle. Ráadásul a kutatók azt is megerősítették, hogy attól sem kell tartani, hogy súlyos lelki traumánk lesz, ha elhal egy-egy szobadísz.

(Treehugger)

A figyelmetekbe ajánljuk