Korábban írtunk már arról, hogy az egyes színek kapcsán megjelenő érzéseink nagyrészt univerzálisak. De vajon összességében a színek nyugodtabbá, boldogabbá tesznek minket?


A színek képesek megnyugtatni, inspirálni, egyensúlyba hozni, vagy megváltoztatni felfogásunkat, ez alapján sokan terápiás eszközként tekintenek rájuk, így jött létre a színterápia (chromotherapy).

Egy nemrég közölt tanulmány arra kereste a választ, hogy vajon valóban működik-e a színterápia. Ehhez két elrendezést hoztak létre, az egyikben színköröket kellett nézniük a résztvevőknek, nyugtató zene mellett, a másik csoportban a zene hallgatása alatt fehér lapokat néztek a vizsgálati személyek. A tevékenység előtt és után is mérték az alanyok szorongásszintjét. Arra jutottak, hogy mindkét csoportban hasonló módon csökkent a szorongás a meditatív elfoglaltság hatására. A kutatók szerint a kutatás leegyszerűsítő következménye, hogy bármi olyan segít a szorongás csökkentésében, ami megnyugtató, és ebben a színélmény nem játszik szerepet.

Ha valaki színterápiát választana ennek ellenére, a kutatók szerint biztos, hogy hatásos lesz. Ez a hatás a placebónak tudható be, ami nem más, mint amikor elhisszük, hogy valami hatásos, ám valójában nem bír a változáshoz szükséges farmakológiai hatással. Ilyenkor a hitünk képes akár biológiai változásokat is létrehozni a testünkben.

A figyelmetekbe ajánljuk