white cat sleeps under white comforter

Na de akkor mennyi az ideális alvásidő egy nap? Kevesebb, mint gondolnád!


A tudomány már rég kimutatta a kapcsolatot a kevés almás és a kognitív képességek romlása, továbbá az Alzheimer-kór kialakulása között. A kevés alvással fokozhatjuk a szívbetegség és a cukorbetegség kialakulását is, emellett pedig a mentális egészségünknek se tesz jót. A legtöbb ember már egy kialvatlan éjszaka után érzkeli, hogy másnap rosszabb kedve van, hosszabb távon pedig sokkal durvább következményei lehetnek.

Pedig a megfelelő alvás igen fontos. A testünk ilyenkor töltődik újra és regenerálódik, sőt az emlékek eltárolásához is fontos. Ugyanakkor mint most egy friss kutatásból kiderült, a túlalvás is ugyanolyan káros lehet a kognitív képességeinkre. Mindehhez megvizsgáltak 100 darab hetvenes éveiben járó jelentkezőt 4-5 év alatt, rendszeresen kivizsgálva őket és monitorozva azt, milyen romlások mehetnek végbe az agyban.

Az eredmények pedig úgy is egyértelműek, hogy figyelembe vettek minden egyéb befolyásoló tényezőt is. A legmeglepőbb dolog az eredményekben viszont az, hogy sokkal rövidebb az ideális alvásidő, mint korábban gondoltuk. Legtöbbször 8 órát szoktak emlegetni, de a friss kutatásból kiderült, hogy 6 és fél óra az ideális. Annál több esetében már romlani fognak hosszútávon a kognitív képességeink, akárcsak akkor, ha kevesebbet alszunk egy nap 4 és fél óránál.

(Forrás: ScienceAlert)

A figyelmetekbe ajánljuk