Mit csinál egész nap egy nyugdíjas angyal? Befektet és tanácsokat ad!
Fotó: Unsplash

Mit csinál egész nap egy nyugdíjas angyal? Befektet és tanácsokat ad!

Balogh Péter „nyugdíjas" lett 38 évesen. Legalábbis a jelenlegi munkája – elmondása szerint – sokkal kiegyensúlyozottabb napi rutint tesz lehetővé, mint amikor még saját startupot épített. Mostani vállalkozása, a Baconsult Kft. 2015 óta foglalkozik angyalbefektetésekkel és startupok mentorálásával. Egy munkanapjának legérdekesebb mozzanatait gyűjtöttük össze a cikkben!


Sokan az NNG autonavigációs szoftvereket fejlesztő cégből ismerhetik Balogh Pétert, amit társaival épített fel 800+ fős vállalattá. Angyaltársa most felesége, Balogh-Mázi Mária, aki jelenleg saját startupjukat, a DreamJo.bs-ot vezeti. Céljuk a hazai start­upok sikerre vitele „okos pénzzel", tehát az anyagi befektetés mellett szakmai segítségnyújtással.

Kényelmes beérkezés

10 körül ér be a munkába, egészen egyszerűen azért, mert így elkerüli a reggeli csúcsforgalmat. „Én elég szétszórt tudok lenni, a legtöbb tevékenységem ezért naptárban, előre tervezetten folyik két hétre előre, A és B hétre osztva. Ez azért alakult így, mert több mint egy tucat startupot mentorálok, és velük kéthetente két órát töltök el. Ez az alapelfoglaltságom, de ez ki is tölti a napjaimat. Szinte mindig ők jönnek hozzám, mert, ahogy reggel, itt is felesleges időpazarlásnak érzem, ha utaznom kell mindenhova."

Úgy érzi, ez a találkozás éppen elég a mentoráláshoz, és nem is túl sok. Azaz nem szól bele az operatív munkába, és mindig hagyja dönteni a vezetőket, ő csak szurkoló.

Ilyen szeánszból 2, maximum 3 van egy nap, mert egy-egy ilyen beszélgetés nagyon tömény és intenzív, amit nem lehet „átaludni", mint egy nagyvállalati meetinget. „Minden cégnek van elég problémája, de most azért vagyok kényelmesebb helyzetben, mert el tudom engedni este."

Egy nap 6 óra

„Általában a nap 10-től délután négyig tart, nagyon ritka már az, hogy tizenkétórázunk. Nekem sokkal könnyebb dolgom van most, mert nem én fogok majd rosszul aludni. Ha viszont az ember céget visz, akkor 7/24-ben cégvezető."

Három tanács Balogh Pétertől

Cégvezetés

„Én programozó voltam világéletemben. De arra jöttem rá, hogy nem a programsorokon múlik a siker, sokkal inkább a csapaton, a menedzsmenten. A cég nem tud gyorsabban fejlődni, mint amennyire a cég vezetője fejlődik.

Ez pedig nagyon megterhelő feladat, például amikor először ki kell rúgni valakit, azt hetekig cipeli magával az ember. Emiatt néha a startupok pszichológusa is vagyok."

Startupok

„Minden eddiginél több pénz van a startup piacon, ömlenek a befektetések. Lehet, kevesebbet beszélünk róla, de nagyon sok jó cég van most is ebben a világban és ez jó. Ugyanis nem feltétlenül kell startupokról beszélni: fiatal vállalkozók kapnak esélyt arra, hogy elinduljanak, és ez a tapasztalat meg fog térülni pár éven belül.

Csak a saját példámból kiindulva: az első cégem egy év alatt ment kukába, a második két, a harmadik három évig bírta. Míg a negyedik – ebből sarjadt az ötödik – egy világcéggé nőtt."

​Három tanács Balogh Pétertől

Fotó: Haszon/Hercegfalvi Zoltán

Merjünk csótányok lenni!

„Egy meglévő problémára van egy meglévő megoldás, és ahelyett kitalálunk egy hatékonyabbat, jobbat, gyorsabbat. Számomra ezt jelenti az innováció.

Ehhez azonban a régit le kell rombolni. Az ember keresi a biztonságot, az állandóságot, de ha egy innovatív cégben gondolkozunk, akkor ez nem működik. Sokan nehezen fogadják el, hogy a változástól nem kell félni – és merni kell rombolni."

A figyelmetekbe ajánljuk