vízilovak
Fotó: Shutterstock

A vízilovak úszás helyett csak ugrálnak a vízben, derül ki egy új kutatásból

Egy friss tanulmány lenyűgöző következtetésre jutott a vízilovak kapcsán. A tudósok felfedezték ugyanis, hogy ezek az állatok teljesen más módszert alkalmaznak a vízben való fennmaradáshoz, mint más élőlények: sokkal inkább repülésnek nevezhető a mutatványuk, mintsem úszásnak.


Elsőre elég nagy őrültségnek hangzik az a kijelentés, hogy a vízilovak nem tudnak úszni. Egy nemrég publikált tanulmány azonban pontosan ezt állítja, a kutatók szerint ezeknek az emlősöknek a mozgása ugyanis sokkal inkább a sétálás és ugrálás kombinálásához hasonlítható.

Az elmélet szerint az átlagosan 2 tonnás állatok túl sűrűek ahhoz, hogy lebegjenek, így ehelyett el kell lökniük valamiről magukat ahhoz, hogy folyamatosan ki tudjanak bukni a víz felszínére.

Ezt is olvasd el! Óriásit tévedtek a kutatók a lovak háziasításával kapcsolatban

Videofelvételek segítségével mutattuk meg, hogy a vízilovak lényegében még közel maximális sebességnél is csak azt érik el, hogy mind a négy lábukkal a levegőbe emelkedjenek

– nyilatkozta a tanulmány társszerzője, John R. Hutchinson professzor.

v\u00edzil\u00f3 a v\u00edzben

Fotó: Shutterstock

A tudós szerint tanulmányuk a legegyszerűbb biomechanikai kutatási módszeren alapult. Bárki készíthet ugyanis állatokról olyan videókat, amelyek bemutatják az adott faj mozgását. Ők is ezt tették. Ugyanakkor Hutchinson kiemelte, hogy nem volt a vízilovakkal egyszerű dolguk:

Velük nagyon nehéz dolgozni, mivel hajlamosak a vízben maradni, emellett nagyon veszélyesek is. Részben ez az oka annak, hogy a mi kutatásunk előtt a tudomány keveset tudott arról, hogyan mozognak ezek a különleges állatok.

Ez is érdekelhet: 5 állat, amely nagy eséllyel élné túl az apokalipszist

A vízilovak a patások (Artiodactyla) rendjébe tartoznak, azonban nem alakultak ki hagyományos értelemben vett patáik. Ehelyett kemény, húsos lábakkal és úszóhártyás lábujjakkal rendelkeznek, amelyek stabilan tartják őket a szárazföldön, de segítségükre van a vízben való mozgásban is.

Az új kutatás arra jutott, hogy a vízilovak lábai maximum 0,3 másodpercre távolodnak el a talajtól. Ez egy olyan repülési idő, amivel talán nem jutnak messzire, de ilyen súly mellett mégis az atletikusság lenyűgöző szintjére emeli őket.

Forrás: IFLScience

A figyelmetekbe ajánljuk