quokka
Fotó: Mark Stoop/Unsplash

6 vadon élő, aranyos állat, hogy jól induljon a napod

A háziállatok ártalmatlansága és kedvessége sokak arcára csal mosolyt nap mint nap. A közvetlen környezetünkön túl azonban a világ számos egzotikus tája is magában rejt rengeteg olyan állatfajt, amelyeknek már csak a látványától is kedvesebb helynek tűnik a világ. Az alábbi listában összegyűjtöttünk párat a világ legaranyosabb állataiból, hogy jól induljon a napunk!


Szurikáta

szurik\u00e1ta

Fotó: Lingchor/Unsplash

A szurikáták olyan társaságot igénylő emlősök, amelyek főleg csordákban élnek az Afrika déli részén található Kalahári-sivatagban. Továbbá fontos szerepet játszanak az ökoszisztémában, mivel segítenek a rovarpopulációk és más kártevők megfékezésében. A négyujjú mangusztának is hívott faj felegyenesedett testtartásáról és kíváncsi természetéről is ismert.

Ez is érdekelhet: 5 állat, amely képes kiszagolni a betegségeket

Kurtafarkú kenguru

quokka

Fotó: Mark Stoop/Unsplash

A quokkaként is ismert kedves teremtményeket a világ legbarátságosabb állatának is szokás nevezni. Azon túl, hogy sokan csak megölelgetnénk, a kurtafarkú kenguruk híresek pezsgő, élettel teli személyiségükről. Kölykeiket egy kenguruhoz híven erszényben hordják, a természetesen élőhelyükként szolgáló ausztrál Rottnest-szigetek már turisztikai célponttá is vált.

Mexikói axolotl

axolotl

Fotó: Mattias Banguese/Unsplash

Az axolotl egy Mexikóban őshonos szalamandra, nevének jelentése vízi kutya. Igen szokatlan a kifejlődésük a kétéltűek között, mivel metamorfózis, azaz különösebb átalakulás nélkül érik el a felnőttkort. Ekkorra már akár 20 centiméter méretűre is nőhetnek. Ahelyett, hogy a szárazföldre lépnének, a felnőtt egyedek kopoltyúsak maradnak. Akváriumban tartható háziállat, mosolygó arckifejezése népszerűségének legfőbb kulcsa.

Ezt is olvasd el! Gyilkoló cukiságok – 5 állat, ami veszélyesebb, mint gondolnád

Gekkó

gekk\u00f3

Fotó: Oleksandr Kuzmin/Unsplash

A World Animal Foundation szerint több mint 1000 gyíkfaj alkotja a gekkófélék családját. Rovarokkal táplálkoznak, valamint jól ismertek tapadó lábaikról, amelyek lehetővé teszik számukra felületeken való – a fizikai törvényeket meghazudtoló – tapadást és mászást is. Külön érdekesség még, hogy a többi gyíkkal ellentétben a gekkók ugatással és ciripeléssel adnak ki hangot. Továbbá ezek az apró állatok hidegvérűek, így a napon kell sütkérezniük, hogy felmelegedjenek, míg lehűlés céljából árnyékos helyeket kell keresniük.

Sarki róka

sarki r\u00f3ka

Fotó: Teresa/Unsplash

A sarki rókák főleg Észak-Amerika északi területein, továbbá Izlandon és Grönlandon fordulnak elő. Kis, szőrös emlősök, amelyek jól alkalmazkodtak az idők során a sarkvidéki életkörülményekhez. A legkisebb rókafajok közé tartoznak, 55-70 centiméter hosszúak, 25-30 centiméter a marmagasságuk, testtömegük 5-10 kilogramm között mozog. A sarki rókák kiváló úszók, nagy távolságokat képesek megtenni élelem után kutatva. Érdekesség, hogy szőrzetük színe barnáról vagy szürkéről télen fehérre változik, hogy segítse őket az álcázásban.

Törpe erszényesmókus

T\u00f6rpe ersz\u00e9nyesm\u00f3kus

Fotó: David Clode/Unsplash

Ezek a csöppnyi mókusok erszényesek, az Egyesült Államokban néha még háziállatként tartják őket. Akárcsak a szurikáták, ezek az állatok is igénylik a társaságot. A kutatók szerint a vadon élő egyedek 2-7 felnőttből és kicsinyeikből álló kolóniákban élnek. Egy kifejlett felnőtt törpe erszényesmókus mindössze 120-140 grammos.

A figyelmetekbe ajánljuk