5 állat, amely nagy eséllyel élné túl az apokalipszist

5 állat, amely nagy eséllyel élné túl az apokalipszist

Tegyük fel, hogy a Földet súlyos katasztrófa érte, az emberi élet eltűnt a bolygó színéről, és csak néhány élőlény maradt. De vajon mely fajok lennének képesek túlélni egy ilyen apokalipszist? Mutatjuk az öt legesélyesebbet.


Medveállatkák

Shutterstock

Listánk első helyén mindenki kedvenc mikroszkopikus élőlénye áll, bár a túlélésük mögött több tudomány rejlik, mint amennyire elsőre gondolnánk. Köztudott róluk, hogy szinte minden szélsőséges környezetben túlélnek, amit a Föld tartogathat számunkra.

Egyszerűen ők a „legelpusztíthatatlanabb állatkák a Földön”.

A tudósok rájöttek, hogy egy Dsup nevű fehérje képes megvédeni a tardigrade minden egyes sejtjében lévő genetikai anyagot, így egy apró pajzsot alkotva a veszélyes részecskékkel szemben. Olyan magas szintű sugárzást is képesek túlélni, amit a legtöbb más élőlény nem tudna, sőt, még az is felmerült, hogy akár a Holdon is ellennének.

Olvasd el ezt is! Egy állat, ami képes újjászületni, még akkor is, ha három részre vágják

Csótányok

Shutterstock

Mivel túlélték a dinoszauruszokat kiirtó aszteroida becsapódását, jó esélyük van arra, hogy a következő globális katasztrófát is túléljék.

Sikerük oka részben a méretükben és a táplálkozási szokásaikban rejlik. Ezek a lapos testű rovarok képesek bepréselni magukat olyan apró résekbe, amelyeket más élőlények képtelenek elérni. Ráadásul ahelyett, hogy egyfajta táplálékforrásra támaszkodnának, nagyjából bármit elfogyasztanak, még ha az technikailag nem is táplálék.

Ezen felül a csótányok ellenállóak az olyan mérgekkel szemben is, mint a különféle rovarirtó szerek, így a Föld egyik legnehezebben kezelhető állatává váltak.

Keselyűk

Unsplash

A katasztrófa körülményeitől függően néhány állatnak valóban hasznára válhat egy globális válság. A keselyűk például képesek lennének túlélni még egy teljesen őrült zombiapokalipszist is. A gyomruk speciálisan alkalmazkodott, már-már vasból van nekik, amely képes megemészteni néhány elég csúnya baktériumot is. Olyan erős emésztőrendszerrel rendelkeznek, ami megakadályozza, hogy beteggé váljanak a döghúsban megbúvó kórokozóktól.

Cápák

Unsplash

A grönlandi cápák rendkívül hosszú életűek, az eddig vizsgált egyedek akár több mint 400 évet is túlélnek. Átvészelték a világháborúkat és az atomfegyver-kísérleteket is. A cápák ráadásul már a fák és a Szaturnusz gyűrűi előtt is léteztek a Földön, így jó esély van arra, hogy az 500 cápafaj közül legalább egy túlélje.

Ez is érdekelhet: Kihalt Kínában a sellőmeséket ihlető állat

Császárpingvinek

Unsplash

A skála másik oldalán, az ötödik helyen a császárpingvin áll. A császárpingvinek képesek túlélni az Antarktisz legbrutálisabb szélsőségeit, beleértve az óránként 200 kilométeres szélsebességet és a -50°C-os hőmérsékletet. Több hetet is képesek túlélni evés nélkül, mivel zsírtartalékokból élnek.

A figyelmetekbe ajánljuk