sétálás

Kutatók szerint ez az egyik legjobb természetes módja a vérnyomáscsökkentésnek

A reggeli félórás élénk gyaloglás csökkentheti a vérnyomást, a szívbetegségek kockázatát és az egészségünket is karban tarthatja.

A közepes intenzitású reggeli testmozgás – például 30 perc élénk séta vagy futópadon való gyaloglás – csökkentheti a vérnyomást a nap következő nyolc órájában – derült ki abból a kutatásból, amit a PsyBlog mutatott be.

A vizsgálatban olyan idős felnőttek vettek részt, akik túlsúllyal vagy elhízással küzdöttek.

Mint kiderült, az átlagos vérnyomás – különösen a szisztolés vérnyomás – csökkent azoknál a résztvevőknél, akik reggelente félórás, közepes intenzitású futópados sétát végeztek – a hatás ezt követően 8 órán át kitartott.

A szisztolés vérnyomás a két vérnyomásmérés közül a felső szám, a diasztolés vérnyomás pedig a második szám. A szisztolés vérnyomás a kettő közül fontosabb, mivel a szív- és érrendszeri betegségek indikátora.

Ráadásul a vizsgálatban a vérnyomáscsökkentés előnye egész nap tartott, amikor a reggeli sétát félóránként háromperces ülőszünetekkel kombinálták.

Mind a férfiak, mind a nők esetében az átlagos szisztolés vérnyomáscsökkenés mértéke a testmozgást és az ülés szüneteit követően megközelítette azt a mértéket, amelyet a szívbetegség és a stroke okozta halálozás kockázatának csökkentése érdekében a vérnyomáscsökkentő gyógyszerektől várnánk ebben a populációban. A csökkenés azonban nagyobb volt a nők esetében

– mondta Michael Wheeler, a tanulmány vezető szerzője.


A kutatók szerint a nők vérnyomáscsökkenésének az oka az lehet, hogy a férfiaknál az adrenalin szintje megemelkedett, a nőknél viszont csökkent.

A másik tényező, hogy a nők a menopauza utáni időszakban voltak, amikor nagyobb az esélye a szív- és érrendszeri betegségeknek – magyarázták a szerzők.


A figyelmetekbe ajánljuk