Az orvosok szerint ez a rendkívül olcsó tabletta visszafordíthatja a kopaszodást

Az orvosok szerint ez a rendkívül olcsó tabletta visszafordíthatja a kopaszodást

Néhány orvos szerint a hajhullás elleni készítmények hatóanyagának alacsony dózisa szuperolcsón visszafordíthatja a kopaszodást.Amint arról a New York Times beszámolt, a minoxidil alacsony dózisa,– amely a vény nélkül kapható Rogaine hajhullás elleni termék hatóanyaga– úgy tűnik, hogy szájon át bevéve sokkal hatásosabb a hajhullás kezelésére.

A minoxidilt egykor vérnyomáscsökkentő gyógyszerként használták, de 90-es évek eleje óta a Rogaine krémben is megtalálható és a hajkorona megmentőjeként tartják számon. Bár arról kevesen beszéltek, hogy hatása nem túl látványos. Pedig a szakemberek kezében volt a kulcs: kisebb mérték kellett volna.

A kisebb dózisú minoxidil tabletták hatékonyságát a Rogaine krém és hab termékekkel szemben teljesen véletlenül fedezték fel.


A felfedezés Rodney Sinclair ausztrál bőrgyógyásznak köszönhető. Hogy elkerülje egy női páciensének kiütéseit – amit a hab idézett elő –, és akinél a Rogaine valóban működött, Sinclair rájött, hogy a minoxidil sokkal alacsonyabb dózisai valóban segítenek a hajhulláson. Mindezt úgy, hogy a betegnél nem jelentkeztek kellemetlen mellékhatások.

Az első ausztrál páciens és mások, akik Sinclairhez járnak, még mindig szedik a szuperalacsony dózisú minoxidilt, de egészen a közelmúltig ez volt a bőrgyógyászat egyik legjobban őrzött titka.

A kezelés a siker ellenére valószínűleg off-label marad, mert ahogy Brett King, a Yale School of Medicine bőrgyógyász szakorvosa nyilatkozta, az iparág zord gazdasági helyzetéből adódóan az óriási gyógyszercégek kevés okot látnak arra, hogy hivatalos vizsgálatokat folytassanak.

A napi minoxidil adag fillérekbe kerülne. A cégeket nem ösztönzi arra, hogy több tízmillió dollárt költsenek arra, hogy klinikai kísérletben teszteljék. Ez a tanulmány feltehetőleg soha, de soha nem fog elkészülni

– mondta King.

Természetesen akadnak kivételek. A Jeff Bezos-féle teljesen sima kopaszodás esetén hatástalan az eljárás. És bár sok valós bizonyíték van a hatékonyságára, néhány orvos úgy véi, hogy egyes betegeknél egyszerűen nem működik.

De ezt sosem fogjuk megtudni pontosan, hogy miért. Hacsak valaki nem dönt úgy, hogy tanulmányt folytat az alacsony dózisú szájon át szedhető minoxidilról.

A figyelmetekbe ajánljuk