narancsok

Ezért érdemes minden nap narancsot fogyasztanod!

A narancs a tápanyagok és akülönféle növényi vegyületek, köztük vitaminok, ásványi anyagok és antioxidánsok igazi kincsesbányája. Különböző tanulmányok pedig kimutatták, a narancs rendszeres fogyasztása több szempontból is előnyös lehet az egészségre.


Jó a szívnek

A különféle szívbetegségek jelenleg a világon a korai halálozások leggyakoribb okai. A narancsban található számos tápanyag és növényi vegyület, köztük a C-vitamin, a flavonoidok és a karotinoidok, elősegíthetik a szív egészségét és csökkenthetik a szívbetegségek kockázatát, ha optimális mennyiségben esszük. Ráadásul a narancs és a narancslé rendszeres fogyasztása segíthet a szívbetegségek kockázati tényezőinek csökkentésében.

Egy 10 tanulmányt vizsgáló áttekintés megállapította, hogy a narancslé fogyasztása számos szívbetegség kockázati tényezőt csökkentett:

  • vércukorszint,
  • LDL (rossz) koleszterina,
  • C-reaktív fehérje (CRP) gyulladásos markere.

Vérszegénység megelőzésére

A C-vitaminban gazdag élelmiszerek fogyasztása segíthet megelőzni a vérszegénységet, amely akkor alakul ki, ha a szervezet nem rendelkezik megfelelő mennyiségű vas ásványi anyaggal. Bár a narancs nem a legerősebb vasforrás, remek C-vitamin-forrás, amely stimulálja a szervezet vasfelvevő képességét.

Védelem a krónikus betegségekkel szemben

A szív egészségének védelme mellett a narancs és más citrusfélék rendszeres fogyasztása segíthet csökkenteni, többek között a rák és a cukorbetegség bizonyos típusainak kockázatát.

Kutatások alapján kiderült, a citrusfélékben gazdag étrend segíthet csökkenteni többféle rákos megbetegedés kockázatát, többek között:
  • tüdőrák,
  • szájrák,
  • gyomorrákfej- és nyaki rák.

Mi több, a gyümölcsökben, köztük a citrusfélékben gazdag étrend segíthet csökkenteni a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát is.

Jótékony növényi vegyületek a narancsban

Flavonoidok

A narancs tele van fenolos vegyületekkel - különösen flavonoidokkal, amelyek hozzájárulnak antioxidáns tulajdonságaik nagy részéhez.
Heszperidin

A citrusfélék flavonoidja, amely a narancs egyik fő antioxidánsa, a heszperidin vérnyomáscsökkentő, gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatással bírhat a szervezetben.

Naringenin

A naringenin egy másik citrusfélékből származó flavonoid, amelyet egészségügyi előnyökkel hoztak összefüggésbe. A naringeninben gazdag narancslé fogyasztása javíthatja az erek működését és fokozhatja a szervezet antioxidáns védekezőképességét.

A figyelmetekbe ajánljuk