A halevéssel kiegészített vegetáriánus diéta, más néven peszketáriánus étrend egy friss kutatás szerint minden más diétánál jobban csökkenti a halál esélyét az idősebb korosztály tagjai között, írja az EurekAlert.
A Loma Linda Egyetem kutatói közel kilencvenezer, a hetednapi adventista felekezethez tartozó amerikai és kanadai tesztalany hosszú távú egészségügyi adataiból dolgoztak – a statisztika részét képezte több mint tizenkétezer haláleset is.
Ez is érdekelhet! Könnyű, laktató nyáresti finomság: görögdinnyés grillezett sajt
A 2002-től egészen 2015-ig tartó megfigyelés alapján a vegetáriánus alanyoknál átlagosan 15 százalékkal volt alacsonyabb a halál esélye, mint a húsfogyasztóknál,
a halat is evő peszketáriánusoknál viszont már 18 százalékkal csökkent az elhalálozások száma.
Érdekesség, hogy a se húst, se tejterméket nem fogyasztó vegánok csak 3 százalékkal előzték meg azokat, akik mindent elfogyasztanak. Ennél a csoportnál egyébként a nemek közötti különbség is szembetűnő volt: a férfiak esetében nagyobb eséllyel csökkent az elhalálozások száma, mint a nőknél.
A peszketáriánus étrend két alapvető eleme, a lazac és a spárga (illusztráció)
Fotó: Shutterstock
A szerzők megjegyzik: bár a középkorú alanyok esetén még a hagyományos vegetarianizmus volt a legegészségesebb, 80 év felett már olyan idegrendszeri zavarok – például demencia és Parkinson-kór – jártak vele együtt, ami a peszketáriánus étrendet követőkre sokkal kevésbé volt jellemző.
Ajánljuk figyelmedbe! Milyen tünetei vannak a cinkhiánynak? Jelek, amire érdemes figyelni!
A tanulmány vezető szerzője, Gary Fraser szerint
ez az egyik legvilágosabb adat arra vonatkozóan, hogy az amerikai vegetáriánusok nagyobb védettséget élveznek a korai halálozással szemben, mint a nem vegetáriánusok.