A cink olyan tápanyag, amely megtalálható a szervezetben, és elengedhetetlen az immunrendszerünkhöz és az anyagcsere-funkciókhoz.
A cink általában az állati fehérjékben és a tenger gyümölcseiben, például a vörös húsokban, a baromfiban, a tojásban és a halakban található meg, továbbá a zöldségekben, például a gombában, a kelkáposztában, a borsóban, a spárgában és a céklalében, a hüvelyesekben, a diófélékben, a magvakban és a tejtermékekben.
Ez is érdekelhet: Túl sok a D-vitamin a szervezetedben? 5 jel, ami erről árulkodik
A cink számos testi funkcióban, például bőrünk és a csontjaink fejlődésében, valamint emésztőrendszerünk, reproduktív rendszerünk, központi idegrendszerünk és immunrendszerünk zavartalan működésének biztosításában létfontosságú szerepet játszik, sőt, a sebgyógyulásban is segít – kezdi a Vogue.
A megfelelő cinkszint fenntartása segít a rendszeres növekedés és regenerálódás támogatásában, és mivel a szervezet nem képes cinket előállítani, ez az egyik legfontosabb tápanyag, amit az étkezéssel tudunk bevinni.
Tanulmányok azt mutatják, hogy az ajánlott napi cinkmennyiség a felnőtt nőknél körülbelül 8 milligramm (mg), a felnőtt férfiaknál pedig 11 mg. Az ennél alacsonyabb cinkszintet leggyakrabban alultápláltság vagy bizonyos betegségek okozzák.
Cinkhiány állhat fenn a gyomor-bélrendszeri rendellenességekben szenvedőknél, a kórtörténetben előforduló alkoholfogyasztásnál, a fogyókúrás műtéten átesőknél, de előfordulhat a vegetáriánus vagy vegán étrendet folytató és a várandós vagy szoptató személyeknél.
A cinkhiány lehetséges tünetei, amelyekre érdemes odafigyelni:
- fogyás
- fáradtság
- hasmenés
- hajhullás
- koncentrációs nehézségek
- éberség hiánya
- legyengült immunrendszer
- nem megfelelően gyógyuló sebek
- bőr- és gyomor-bélrendszeri elváltozások
- fehér foltok a körmökön
Bár a fenti jelek hasznosak lehetnek, sok ilyen tünet hasonlít más tápanyaghiányos állapotokhoz, ezért érdemes orvos segítségét kérni.
A cinkhiány kockázata meglehetősen komoly, és sok egészségügyi problémát okozhat, ha elég sokáig figyelmen kívül hagyjuk. Ha a szervezetben kevés a cinkmennyiség, az nehezen tud küzdeni a vírusok és baktériumok ellen, ami negatívan befolyásolhatja az étvágyat, csökkentheti az ízlelési és szaglási képességet, a fent felsorolt tünetek közül sokhoz vezethet, például túlzott fogyáshoz vagy hasmenéshez.