vegán
Szívbetegeknek érdemes lehet étrendet változtatni, amivel nem csak a szívüket óvhatják meg.

A teljes értékű, növényi alapú étrend nemcsak a szív egészségét szolgálja, hanem csökkenti a komolyabb koronavírus-fertőzés kockázatát is – derül ki egy tanulmányból, amit a PsyBlog mutatott be röviden.

Érdemes kiemelni: nem minden növényi alapú étrend egészséges, mivel a teljes értékű, növényi alapú termék feldolgozatlan vagy legalábbis minimálisan feldolgozott élelmiszert jelent.

A táplálkozási tanulmányok gyakran úgy írják le a növényi alapú étrendet, hogy az alacsony húsmennyiségű vagy húsmentes, sok friss gyümölcsöt, zöldséget, dióféléket, magvakat, teljes kiőrlésű gabonákat, hüvelyeseket, olívaolajat, teát és kávét tartalmaz.

A tanulmány szerzői szerint a világjárványra fókuszálva „elfelejtettük", hogy az egyik legtöbb halálozással járó betegség a szívbetegség, ráadásul a szívbetegeknél nagyobb valószínűséggel alakul ki a súlyos koronavírus-fertőzés.

Tavaly az USA-ban több mint 400 ezer haltak meg koronavírusban, vagy annak szövődményeiben, ugyanakkor a szerzők emlékeztetnek: 655 ezer amerikai halt meg szív- és érrendszeri betegségben, ami 37 másodpercenként egy halálesetet jelent az országban.

Unsplash/Edgar Castrejon

Az elhízottak, cukorbetegek és magas vérnyomásban szenvedők hajlamosak a szívbetegség kialakulására, és az ilyen betegségekkel (vagy kockázati tényezőkkel) rendelkezők rendkívül érzékenyek a koronavírus-fertőzésre is.

Ez különösen problémás, mert mind a szívbetegség, mind a COVID-19 ugyanazokkal a kockázati tényezőkkel rendelkezik a rossz kimenetel szempontjából. Ha el akarjuk kerülni a szív- és érrendszeri okokból, vagy akár a COVID-19 miatt bekövetkező rossz kimenetelű betegséget, akkor itt az ideje, hogy változtassunk az étrendünkön

– figyelmeztet a tanulmány társszerzője, Dr. Kim Williams

A tanulmány szerint a teljes értékű, növényi alapú étrend csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek, ezzel pedig a koronavírus kockázatát.

A kutatók szerint az emberek rövid időn belül szembesülhetnek a növényi étrend előnyeivel, mivel képes csökkenteni a szívbetegségekkel kapcsolatos kockázati tényezőket és javítani az immunfunkció markereit.

A szívgyulladás szintje csökken, ha teljes értékű, növényi alapú étrendet fogyasztunk, és ez segít az immunrendszerünk építésében is

– mondta Williams.

A tanulmány szerzői szerint a bolygónkon több mint 20 ezer ehető zöldség-, gyümölcs-, gabona- és babfajtát találunk, de ha ezek teljes vagy részben feldolgozottak, akkor elveszítik tápanyagtartalmukat, és nem lesznek olyan egészségesek.


Ha növényről van szó, nyugodtan együk meg, de legyünk óvatosak, ha már feldolgozták. Létezik olyan, hogy egészségtelen vegán étrend. Például a finomított gabonafélék, a sült krumpli és a cukorral édesített italok fogyasztása valóban lehet vegán, de valójában rosszabb, mintha állati terméket ennénk

– mondta Williams.


A figyelmetekbe ajánljuk