saláta egészséges étkezés

Szeretnél 10 évvel hosszabb életet? Változtasd meg az étkezési szokásaidat!

Mindenki szeretne tovább élni. És gyakran mondják nekünk, hogy ennek a legfőbb kulcsa az egészségesebb életmód, aktív testmozgás, és a káros szokások mellőzése. De számtalan tanulmány azt is kimutatta, hogy a megfelelő étrend is növelheti az élettartamot.


A legújabb tanulmány szerint az egészségesebb táplálkozás hat-hét évvel meghosszabbíthatja az élettartamot a középkorú felnőtteknél, a fiatal felnőtteknél pedig körülbelül tíz évvel. A kutatók számos olyan kutatás adatait gyűjtötték össze, amelyek az étrendet és a hosszú élettartamot vizsgálták, valamint a Global Burden of Disease nevű felmérés eredményeit, amely számos ország lakosságának egészségi állapotáról ad összefoglalót.

Ezeket az információkat kombinálva a szerzők meg tudták becsülni, hogyan változik a várható élettartam a gyümölcsök, zöldségek, teljes kiőrlésű gabonafélék, finomított gabonafélék, diófélék, hüvelyesek, halak, tojás, tejtermékek, vörös húsok, feldolgozott húsok és cukros italok fogyasztásának folyamatos változásával.

A szerzők ezután el tudták készíteni a hosszú élettartamhoz szükséges optimális étrendet, amelyet aztán összehasonlítottak a tipikus nyugatival, amely többnyire nagy mennyiségű feldolgozott élelmiszert, vörös húst, magas zsírtartalmú tejtermékeket, magas cukortartalmú élelmiszereket, előre csomagolt élelmiszereket és alacsony gyümölcs- és zöldségbevitelt tartalmaz.

A kutatás szerint a megfelelő étrend több hüvelyest (bab, borsó és lencse), teljes kiőrlésű gabonát (zab, árpa és barna rizs) és dióféléket, valamint kevesebb vörös és feldolgozott húst tartalmaz.

Unsplash / Dan Gold

A kutatók megállapították, hogy az optimális táplálkozás 20 éves kortól több mint egy évtizeddel növelné a várható élettartamot a nők és férfiak esetében. De azt is észrevették, hogy a nyugati étrendről az optimális étrendre való áttérés 60 éves korban nyolc évvel növelné a várható élettartamot. A 80 évesek esetében a várható élettartam csaknem három és fél évvel növekedhetne.

Mivel azonban nem mindig lehetséges és sokszor meglehetősen drága is az étrend teljes átalakítása, a szakértők azt is kiszámították, hogy mi történne abban az esetben, ha az emberek a nyugati étrendről egy olyan étkezési szokásra térnének át, amely félúton van az optimális és a tipikus nyugati között.

Arra jutottak, hogy még ez a fajta étrend is növelheti a 20 évesek várható élettartamát. A nők esetében valamivel több mint hat évvel, a férfiak esetében pedig valamivel több mint hét évvel.

(ScienceAlert)

A figyelmetekbe ajánljuk