Ezekkel az ételekkel etessük a gyerekünket, hogy magasabb IQ-juk legyen

Az élelmiszerek azonban három éves kor után már nem okoznak jelentős változást a gyerekek IQ-jában.


A fiatal korban fogyasztott, cukorban, zsírban és feldolgozott élelmiszerekben szegény étrend növelheti az intelligenciát– derült ki egy kutatásból, amit a PsyBlog mutatott be.

A kutatók eredményei szerint a tápanyagokban és vitaminokban bővelkedő étrenddel táplált 3 év alatti gyermekek IQ-ja magasabb volt – azaz minél egészségesebben táplálkoznak a gyerekek, annál magasabb lesz az IQ-juk.

A tanulmány 14 ezer, 1991 és 1992 között született brit gyermek jólétét és egészségét követte nyomon. Azt, hogy mit ettek, a kutatók egészen 8 éves korukig követték nyomon, majd egy intelligenciatesztet végeztek velük.

Az eredmények azt mutatták, hogy azoknak a gyerekeknek, akik egészségtudatosan táplálkoztak, és több salátát, rizst, tésztát, halat és gyümölcsöt ettek, 8 éves korukban magasabb volt az IQ-juk.

A több zsírokban és cukrokban gazdag, egészségtelen ételeket fogyasztó gyerekek viszont alacsonyabb eredményeket mutattak.


A kora gyermekkorban magas zsír-, cukor- és feldolgozott élelmiszer-tartalommal járó rossz étrend összefüggésbe hozható az IQ kis mértékű csökkenésével a későbbi gyermekkorban, míg az egészséges étrend – amely a tápanyagokban gazdag élelmiszerek magas bevitelével jár, és amelyet körülbelül az IQ felmérésének idején írtak le – összefüggésbe hozható az IQ kis mértékű növekedésével

– állapították meg a tanulmány szerzői.

A kutatók azt is kiemelték, hogy 4 és 7 éves kor között már elhanyagolható hatással volt az IQ-ra az, hogy mit ettek a gyerekek.

A szerzők szerint mindez arra utal, hogy a kora gyermekkori étkezési szokásokkal kapcsolatos kognitív/viselkedésbeli hatások a későbbi gyermekkorban is fennmaradhatnak, az étrendi bevitel későbbi változásai (beleértve a javulást is) ellenére.

Szerintük az is lehetséges, hogy a jó táplálkozás a 3 éves kor alatti időszakban elősegítheti az optimális agynövekedést.

A figyelmetekbe ajánljuk