Egy lány gondolkodik.

A pszichológiai kutatások szerint a magasabb IQ-t jelzi az a képesség, miszerint valaki több elemet tud elraktározni a rövid távú memóriájában.


Míg a hosszú távú memóriának nem lehet határa, a rövid távú memória kapacitása sokkal kisebb. Az emberek átlagosan négy dolgot képesek tárolni a rövid távú memóriájukban, legyenek azok szavak, számok vagy bármi más.

Dr. Keisuke Fukuda, a tanulmány első szerzője elmondta:

A tisztánlátás, azzal függ össze, hogy egy személy mennyire jól képes érzékelni a kis változásokat.

Más szóval, a magas IQ a rövid távú memóriában tárolni képes elemek mennyiségéhez kapcsolódik, nem pedig a minőségéhez.

A tanulmányban 79 ember fluid intelligenciáját vizsgálták. A fluid intelligencia arra a sebességre utal, amellyel az agy dolgozik. Olyan, mint egy motor nyers teljesítménye vagy az a sebesség, amellyel egy számítógép képes feldolgozni az információkat.

Ezután egyszerre négy és nyolc elemet mutattak nekik egy képernyőn. Egy másodperc múlva egy másik tárgyat mutattak nekik, és megkérdezték, hogy az egy adott helyen jelent-e meg.

A magasabb fluid intelligenciával rendelkező emberek jobban emlékeztek arra, hogy látták-e már korábban az adott tárgyat. Ezek az emberek azonban nem tudták felidézni, hogy hol volt a tárgy.

Edward Awh professzor, a tanulmány társszerzője elmondta:

Az, hogy az emberek hány dologra emlékeznek, szilárdan korrelál a fluid intelligenciával – minél több dologra emlékeznek, annál magasabb az IQ. A memória felbontása azonban egyáltalán nem jósolja meg az IQ-t.

Forrás: PsyBlog


A figyelmetekbe ajánljuk