anya csecsemővel

Az talán senkinek nem meglepő, hogy idegenek hangja helyett leginkább saját édesanyjuk hangját preferálják az újszülöttek, de ez vajon mitől van így?


A méhen belül a magzat édesanyja hangját hallja leginkább, így születése után szinte azonnal felismeri ezt a hangot, innentől kezdve pedig azon dolgozik, hogy minél jobban meg tudja különböztetni más női hangoktól. Egy 2014-es tanulmány szerint az anya hangja megnyugtatja a gyermeket stresszes helyzetekben, csökkentve a kortizon, valamint a stresszhormon szintjét és növelve szervezetén belül oxitocinszintet.

A kutatás során az is kiderült, hogy anya hangja erősebben aktiválja az elülső prefrontális kéreget és a bal hátsó temporális régiót, mint egy ismeretlen hang, és ezzel előkészíti a csecsemőt a beszédfeldolgozás feladatára.

Daniel Abrams, a Stanfordi Egyetem Orvostudományi Karának neurobiológusa, kutatócsoportjával kiegészülve szintén a gyermekek és anyjuk hangja közötti kapcsolatot vizsgálta. Kísérleteik során huszonnégy, 7 és 12 év közötti, fejlődési rendellenességgel nem rendelkező, normál IQ-hányadosú gyereket vizsgáltak. A kísérlet során, az MRI-gépbe fektetett gyerekek saját édesanyjuk és más nők által mondott, teljesen értelmetlen szavakat hallottak – erre azért volt szükség, hogy ne váltsák ki a szemantikához kapcsolódó agyi áramköröket. A vizsgálatban résztvevő gyerekek, a vizsgálati idő 97 százalékában kevesebb mint egy másodperc alatt képesek voltak pontosan azonosítani anyjuk hangját. De hogy ez pontosan mit jelent? Az idegen nők hangjával ellentétben, az anya hangja az agyi struktúrák széles skáláját aktiválta, beleértve az érzelmet szabályozó szenzorokat.

Az agyi aktivitás ezen mintája hasonlítható egy idegi ujjlenyomathoz, ahol az anya hangja specifikus aktivitást vált ki gyermeke agyában.

Forrás: Big Think

A figyelmetekbe ajánljuk