Még mindig nagyon népszerű a leggyengébb jelszó

Még mindig nagyon népszerű a leggyengébb jelszó

Egy friss, egymilliárd kiszivárgást vizsgáló óriási kutatás kimutatta, hogy még mindig ijesztően sokan használják az egyik legkönnyebben, mások által is kitalálható jelszót.


Egy Cipruson tanuló török egyetemista, Ata Hakçıl egy kutatáshoz töltött le 1egymilliárd, az elmúlt évek során kiszivárgott felhasználónév- és jelszó-kombinációt, melyeket többnyire adathalászok osztják egymás között, de könnyen elérhetőek a GitHubon, és az ehhez hasonló oldalakon.

A kutatás eredménye alapján 7 millióan, vagyis gyakorlatilag minden 142. felhasználó használta a „123456" számsort jelszónak, ami hírhedten az egyik legkönnyebben kitalálható jelszó a hackerek számára

tudhatjuk meg a ZDNet beszámolójából, melyből az is kiderül, hogy valóban ez a leggyakoribb jelszó, és mindössze csak 168.919.919 egyedi, senki más által nem használt kombinációt használnak mások.

Ami a jelszavak hosszát illeti, már picit jobb a helyzet, az átlaghossz ugyanis 9.48 karakter. A szakemberek a minél hosszabb jelszavakat ajánlják, lehetőleg 16 és 32 közöttieket, szóval ez ugyan nem kiváló, de nem is rémes.

Viszont ami aggodalomra adhat okot, hogy a feltört fiókok mindössze 12%-a használt csak különleges karaktereket, a többség vagy csak számokból, vagy csak betűkből álló jelszavakat használt, ami egyáltalán nem biztonságos.

Egy tavalyi, a brit nemzetbiztonsági hivatal által végzett hasonló kutatás szerint is a „123456" számsor volt a legnépszerűbb jelszó a feltört profilok között, így ha ezt használnánk, feltétlenül változtassuk meg lehetőleg valami olyanra, amiben vannak különleges karakterek, továbbá legalább három random, más számára nem kitalálható szóból áll.

A figyelmetekbe ajánljuk