2 növényi kivonat, ami segíthet az Alzheimer-kór lassításában

A sárgarépában és a zöld teában található vegyületek a kutatások szerint visszafordíthatják az Alzheimer-kórt.


Az epigallokatechin-3-gallát (EGCG) a zöld teában található vegyület, illetve egy másik igencsak fontos alkotóelem a ferulasav,– amely segíthet neurológiai betegség lassításában – megtalálható a rizsben, a paradicsomban, a sárgarépában, a zabban és a búzában is – írja a PsyBlog.

A vizsgálat során a betegség kialakulására genetikailag programozott egereket figyeltünk meg három hónapon keresztül, ezek mellett pedig növényi alapú étrend-kiegészítőket kaptak. Bár az egérkísérletek sokszor nem ültethetők át emberekre, az eredmények mégis ígéretesek.

– kezdte Terrence Town professzor, a tanulmány társszerzője.

Ennek ellenére nem kell 10-12 évet várni az embereknek arra, hogy valami méregdrága gyógyszer a piacra kerüljön, ugyanis ezeket az étrendbeli változtatásokat bárki, bármikor, bárhol elkezdheti.

A kutatás során 32 darab Alzheimer-tünetet produkáló egeret választottak ki, akiket különböző étrendekhez rendeltek. Négy csoportot etettek az EGCG és a ferulasav különböző kombinációival. Az adagok 30 mg/testsúlykilogramm voltak. Ezt a mennyiséget egy ember könnyen elfogyaszthatná az egészséges étrend részeként vagy étrend-kiegészítők formájában.

Majd az egerek memóriáját és tanulási képességét különböző tesztekkel kezdték vizsgálni.

Három hónap elteltével a kombinált kezelés teljesen helyreállította a munkamemóriát, és az Alzheimer-kóros egerek ugyanolyan jól teljesítettek, mint egészséges társaik

– ismertette az eredményeket a professzor.

Az egerek azon csoportja teljesített a legjobban, amelyik mindkét vegyületet együttesen kapta. Úgy tűnik, hogy a két hatóanyag úgy működik, hogy megakadályozza a ragadós amiloid béta felhalmozódását az agyban, ezek azok a fehérjerögök, amelyek megjelennek az Alzheimer-kórban szenvedők agyában. A vegyületek ezek mellett csökkentették a neuroinflammációt és az oxidatív stresszt is.

A figyelmetekbe ajánljuk