demencia

Két személyiségjegyet is összefüggésbe hoztak a demencia kockázatával

Szerencsére emellett számos másik tényező csökkentheti a demencia kialakulását.

Egy tanulmány szerint az, hogy serdülőkorban nyugodtnak és érettnek érezzük magunkat, évtizedekkel később jelentősen alacsonyabb demenciakockázattal jár – számol be az eredményekről a PsyBlog.

Ugyanakkor, ha sokat idegeskedünk, a későbbi életkorunkban nagyobb eséllyel alakulhat ki demencia.

Mindezt neuroticizmusnak nevezik, amely egy olyan személyiségvonás, amelynek tünetei a gyakori szorongás, szomorúság és ingerültség.

A neurotikus emberek több szociális szorongást tapasztalnak, mivel a társas helyzetek amúgy is stresszesek lehetnek, és egy neurotikus elme hajlamos a negatívumokra összpontosítani.

A demencia fokozott kockázatával összefüggésbe hozott másik személyiségjegy a lelkiismeretesség hiánya.

A tanulmány szerint azok az emberek, akikből hiányzik a lelkiismeretesség, általában kevésbé hatékonyak és fegyelmezettebbek– emellett még hajlamosak arra is, hogy ne törekedjenek jó teljesítményre.

Ettől függetlenül ezek a személyiségjegyek nem vonják automatikusan maguk után a demenciát.

Számos tényező csökkentheti a demencia kialakulásának kockázatát, például az egészséges életmód, beleértve a megfelelő táplálkozást és az elegendő testmozgást. Emellett, ha az elménket aktívan tartjuk szintén csökkenthető a demencia kockázata.

Az új tevékenységek tanulása, az utazás és a társas kapcsolatok elmélyítése mind előnyös lehet.

A fenti személyiségekkel kapcsolatos eredmények egy 82 232 középiskolás diák bevonásával készült tanulmányból származnak, akiket 1960-tól egészen mostanáig követtek a kutatók.

Az időszak alatt személyiségfelméréseket végeztek velük, és megvizsgálták őket a demencia esetleges jeleinek kimutatására.

Az eredmények azt mutatták, hogy a nyugodt és érett kamaszoknál lényegesen kisebb volt a demencia kialakulásának valószínűsége 50 évvel később.

A tanulmányból kiderült, hogy a nyugalmat, érettséget, rendezettséget és szociális érzékenységet magában foglaló személyiségtényezőket a demencia alacsonyabb kockázatával hozták összefüggésbe.


A figyelmetekbe ajánljuk