asztronauta
Unsplash

Ismét furcsa elváltozást figyeltek meg az űrhajósok agyában

A mai napig nem tudjuk pontosan, hogy az űrutazás milyen hatással van az űrhajósok testére, de úgy tűnik, hogy ezek az impulzusok magukba foglalják az agyban végbemenő folyamatokat is.


A kutatók 12 űrhajós agyát tanulmányozva jelentős változásokat találtak a fehérállományban, amely az agyon belüli, valamint a test többi részével való kommunikációt irányítja. Az adatokat dMRI vizsgálatokkal mutatták ki, amelyeket közvetlenül a résztvevők űrben töltött ideje előtt és után végeztek, s ami átlagosan 172 napig tartott. Hét hónappal később további szkenneléseket végeztek, és bár néhány változás helyreállt, néhány még mindig észlelhető volt.

A kutatócsoport különösen az érzékszervi és motoros funkciókkal kapcsolatos idegpályákban talált változásokat, és feltételezik, hogy ennek köze lehet az űrhajósok mikrogravitációs élethez való alkalmazkodásához.

Figyelembe véve a világűr szélsőséges környezetére vonatkozó eltérő fizikát és kinesztéziát, valamint azt a hipotézist, hogy ezek jelentős hatással vannak az agy testreprezentációjára és testkontrolljára, ezért feltételezhető, hogy ezek a pályák tükrözik az űrutazóknál megfigyelhető megváltozott szenzomotoros funkciókat.

– írja a kutatócsoport.

Az eredetileg a corpus callosumban talált szerkezeti változásokat valójában a kamrák kitágulása okozza, ami a szomszédos idegszövet anatómiai eltolódását idézi elő. S míg kezdetben azt hitték a szakértők, hogy az agyban valódi szerkezeti változások jönnek létre, csupán alakváltozásokat figyeltek meg. Ez pedig egészen más megvilágításba helyezi az eredményeket.

Az biztos, hogy a testünk megpróbál alkalmazkodni az űr zord környezetéhez. Korábbi tanulmányok a betegségek fokozott kockázatának jeleit mutatták ki, illetve az agy károsodásának lehetséges módjait. De kiderült, hogy az űrben töltött idő másképp hat a férfiakra és a nőkre. Az agyi alkalmazkodás tanulmányozása ezzel a különleges szkennelési technikával még korai, de minél többet tudunk az emberi testről és a nulla gravitációról, annál jobban fel tudunk majd készülni a más világokba való utazásra.

(ScienceAlert)

A figyelmetekbe ajánljuk