Virgin Galactic
Instagram/virgingalactic

Engedélyt kapott a Virgin Galactic – jövőre indul az űrturizmus

Az amerikai szövetségi kormány engedélyezte, hogy a brit milliárdos, Richard Branson űrturizmusban érdekelt vállalata, a Virgin Galactic utasokat szállíthasson az űrbe Új-Mexikóból.


A cég pénteken jelentette be, hogy a Szövetségi Repülésügyi Hatóság (FAA) kiadta az ehhez szükséges engedélyeket. A Virgin Galacticnek ezzel hosszú évek munkája érett be, és a belátható időn belül tényleg űrkirándulásra küldi azokat, akik erre vágynak és mindezt meg is fizetik.

A tervek szerint már jövőre elkezdődik az űrturizmus, előtte pedig még három tesztrepülést hajt végre a Virgin Galactic – a legközelebbit már most nyáron.

Az utolsó teszt most májusban volt, ahol az űrhajó 89 kilométeres magasságig jutott. A tesztrepülés jól sikerült, emiatt pedig megkapta a cég szövetségi engedélyt. Idén nyáron a hivatalos engedély birtokában már teljes legénységgel hajtják végre teszteket

Jeff Bezos űrcégével ellentétben, Virgin Galacticszárnyas űrhajóját a levegőből indítják el egy repülő segítségével. 2018 óta már háromszor járt az űrbe, először két pilótával, majd egy harmadik alkalmazott is csatlakozott az úthoz. A hírek szerint a mostani tesztekre már Richard Branson is csatlakozni fog.

Van igény az űrrepülésekre, hiszen már több mint 600 jegy elkelt 250 ezer dollárért (nagyjából 74 millió forint), de az új jelentkezőknek valószínűleg ennél is többet kell majd fizetni.

A figyelmetekbe ajánljuk