ufo
Shutterstock

Illusztráció

Az amerikaiak beismerték: több UFO-videót is birtokolnak, de nem mutatják be őket

Nemzetbiztonsági kockázat.

Több felvétel is van az amerikai haditengerészet birtokában, amelyeken azonosítatlan repülő tárgyak láthatóak (UFO-k) – vagy azonosítatlan légi jelenségek (UAP), ahogy az amerikai védelmi minisztérium (DOD) nevezi őket – , de ezeket nem hozzák nyilvánosságra, mert az „ártana a nemzetbiztonságnak" – írta a múlt héten a haditengerészet szóvivője, amiről a ScienceAlert számolt be.

A haditengerészet „beismerése" azért történhetett meg, mert a kormányzati átláthatóságot felügyelő The Black Vault nevű oldal még 2020-ban nyújtott be kérelmet, egy nappal azután, hogy a haditengerészet nyilvánosságra hozott három, a haditengerészet pilótái által készített, mára hírhedtté vált videót, amelyeken csúcstechnológiás repülőgépek látszólag lehetetlen módon mozognak. A haditengerészet sokáig húzta, de az amerikai információszabadságról szóló törvény értelmében választ kellett adniuk.

Több mint két évvel később érkezett a válasz, amiben a kormányzat ugyan megerősítette, hogy további UAP-videók is léteznek, de nemzetbiztonsági okokra hivatkozva elutasították az átadásukra vonatkozó kérelmet.

A válaszlevélből az kiderült, hogy a haditengerészet csak azért tudta feloldani a 2020 áprilisában közzétett három UAP-videó titkosítását, mert a videók már korábban kiszivárogtak, és már „széles körben megvitatták őket a nyilvánosságban".

Az viszont mindenképp érdekes, hogy a válaszában a haditengerészet nem is próbálta meg elrejteni a további videók létezését.

Az egyértelmű, hogy az amerikai hadsereg kifejezetten komolyan veszi az azonosítatlan légi jelenségek potenciális veszélyeit.

2022 májusában az amerikai védelmi minisztérium az 1960-as évek óta először tartott nyilvános meghallgatást a témában. Ezen elsősorban egy 2021. júniusi Pentagon-jelentésről volt szó, amelyből kiderült, hogy az amerikai haditengerészet pilótái 2004 óta 144 UAP észlelést jelentettek.

De a minisztérium nemrég azt is bejelentette, hogy szövetségi finanszírozást kap egy új iroda megnyitására, amely kizárólag az amerikai hadsereg, haditengerészet és légierő UFO-észlelésekről szóló jelentéseinek kezelésére összpontosít.


A figyelmetekbe ajánljuk