álomkép, melyen egy nő ül a csónakban a felhők között, mellette fa és pillangók
Fotó: Shutterstock

5 tipp, hogy irányítsd az álmaidat − a tudatos álmodás technikái

Amikor alszol, a tested kikapcsolja az agyadnak a tanulásért, a gondolkodásért és a döntéshozatalért felelős területét. Ezért van az, hogy a legtöbb álmodban úgy érezheted magad, mint egy szemlélődő − nem tudod irányítani, hogy mi történik valójában, csak nézed, ahogy az álom lejátszódik.


A tudatos álmodás azonban lehetővé teszi, hogy az agyadnak ez a része egyfajta alvás-ébrenlét hibrid állapotba kerüljön, ahol majdnem olyan aktívvá válik, mint ébren. Ez lehetővé teszi, hogy felismerd, ha álmodsz − és még az álomképet is megváltoztathatod magad körül.

Az emberek körülbelül 55%-ának volt már életében legalább egyszer tudatos álma.

Némi gyakorlással könnyebben át tudsz majd lépni egy tudatos állapotba − ez az 5 tipp pedig segíthet megtenni az első lépéseket.

Ez is érdekelhet: Mi az oka az alvás közbeni beszédnek?

​1. Teszteld a valóságot!

A valóság tesztelése azt jelenti, hogy olyan nyomokat keresel, amelyek megerősítik, hogy ébren vagy-e vagy alszol, tehát ellenőrzöd a tested és a környezeted. Például: rákoppintasz az ujjaddal az arcodra; akarod, hogy a kezed áthaladjon egy szilárd tárgyon; meggyőződsz róla, hogy el tudod olvasni a szöveget a közeli táblán vagy könyvborítón; gyorsan pislogsz, hogy ellenőrizd, változik-e a környezeted. A valóságtesztelés kombinálása a lentebb írt technikákkal növelheti a tudatos álmodás esélyeit.

2. Egészséges alvás-ébrenlét ciklus kialakítása

Az álmodás nagy része a gyors szemmozgásos (REM) alvás során zajlik, amely a négy alvási szakasz egyike.

Ha több REM alvásod van, az javíthatja a tudatos álmodás esélyeit, az alvási szokásaid egészének javításával pedig fokozhatod a REM alvást. Néhány tipp az alvás javítására:

  • Minden nap ugyanabban az időben feküdj le és ébredj fel!
  • Állítsd be a szoba hőmérsékletét, ideális esetben 15 és 20 fok közöttire!
  • Használj sötétítő függönyöket vagy alvómaszkokat a fény kizárására!
  • Ha csendes környezetre van szükséged, viselj füldugót!
  • Próbálj ki egy hanggépet, ha a fehér vagy barna zaj segít gyorsabban elaludni!

Ha tovább olvasnál: Jobban szeretnél aludni? Így kellene enned!

​3. Kezdj álomnaplót vezetni!

egy fiatal n\u0151 az \u00e1gyban noteszba \u00edr mosolyogva

Fotó: Shutterstock

Ha naplózod az álmaidat, azzal fokozottan tudatosítod azokat, ami segít észrevenni a visszatérőeket. Ha sikerül felismerni, hogy egy korábban már látott álmodban vagy, az kiválthat egy tudatos állapotot, vagy akár fel is ébreszthet a rémálomból.

Az álmok naplózásának van egy másik előnye is: ha rájössz, hogy folyton arról álmodsz, hogy emberek üldöznek vagy kihullanak a fogaid, az segíthet feltárni a rémálmok lehetséges okait − és megtanulhatod, hogyan száműzd őket örökre.

4. Próbáld ki a MILD technikát!

A tudatos álmok mnemonikus indukciója (MILD) technika lényege, hogy az éjszaka közepén felébredve ismételgeted a mondat valamelyik változatát:

Legközelebb, amikor elalszom, eszembe jut, hogy álmodom.

A MILD technika szerint, ha újra és újra megismétled ezt a mondatot, és újra elalvás közben a szavakra koncentrálsz, meggyőzheted a tudatalattit, hogy tudatosan álmodj. Minél hamarabb elalszol, annál valószínűbb, hogy sikerül.

​5. Állíts be ébresztőt 5 óra alvás utáni jelzésre!

Az érzékszervek által kezdeményezett tudatos álom (SSILD) technika szintén segíthet. Az SSILD szerint, ha ébrenlét közben több figyelmet szentelsz a körülötted lévő érzeteknek, könnyebben belecsúszhatsz a tudatos álmodásba. Állítsd be az ébresztőd, hogy öt óra alvás után jelezzen. Az átlagos alvási ciklus körülbelül 90 percig tart, így az ébresztő a negyedik ciklus harmadik szakaszában fog megszólalni − közvetlenül azelőtt, hogy belépnél a REM alvásba.

Ébredés után gyakorold a látás-, hang- és tapintásérzékelést, mielőtt visszaalszol.

Figyelj például a lepedő anyagára vagy a szoba hőmérsékletére. Amint újra elalszol, az agy felismerheti, hogy ezek az érzetek megváltoztak, és ez arra késztet, hogy épp csak a tudatos álmodás szintjéig ébredj fel.

Forrás: Insider


A figyelmetekbe ajánljuk