fogyókúra

Napi három pohár ebből az italból, és megduplázódhat a fogyás

Persze a sikerhez elengedhetetlen a diétás követelményeket is betartani – ha ez sikerül, a súlyvesztés akár meg is duplázódhat.

Napi három csésze alacsony zsírtartalmú tej fogyasztása megduplázhatja a fogyást – derült ki egy kutatásból, amit a PsyBlog szemlézett röviden.

A vizsgálatban elhízott és túlsúlyos nők vettek részt, akik 8 hét alatt nagyjából 4,5 kilót fogytak, ha a diéta betartása mellett naponta másfél csésze alacsony zsírtartalmú tejet ittak.

Mint ismert, a tej D-vitamint és kalciumot is tartalmaz, amelyeket már számos kutatás hozott összefüggésbe a fogyással.

Egy másik cikkünkben már mi is beszámoltunk arról, hogy a kalcium és D-vitamin magas bevitele megduplázhatja a fogyást – emellett a magas D-vitaminszint összefügg a kevesebb hasi zsírral is.

Shutterstock

Szakértők szerint az elhízott emberek mintegy 50 százalékának kalciumhiánya van, a lakosság felének pedig D-vitamin-hiánya.

Ráadásul a mostani kutatás szerint a szójatej is segítette a fogyást, de nem volt olyan hatékony a kilók leadásában, mint a tejtermék.

Eredményeink azt mutatták, hogy az alacsony zsírtartalmú tej fogyasztása fokozta az energiaszegény étrend kedvező hatását az elhízás ellen, ezért a tejből származó kalciumban gazdag étrendet ki lehet próbálni túlsúlyos személyeknél

– írták a tanulmány szerzői.

A vizsgálatba száz nőt vontak be, akiket kalóriaszabályozott diétára fogtak. Emellett egyesek három adag zsírszegény tejet, mások szójatejet, egy másik csoport pedig csak kalcium-kiegészítőt kapott.

Az eredmények azt mutatták, hogy azok, akik tejet ittak, nagyjából 4,5 kilót fogytak, akik szójatejet 3,6 kilót, míg a kontrollcsoportban csak 2,7 kiló volt a súlyvesztés.

A tanulmány eredményei azt mutatták, hogy az alacsony energiatartalmú diéta (500 kcal/nap deficit) 8 héten keresztül a testsúly, a BMI [testtömegindex], a derékbőség, a WHR [derék-csípő arány], a testzsírtömeg és a testzsírszázalék jelentős csökkenéséhez vezethet

– vonták le a következtetéseket a szerzők.

Az elhízott emberek szerény súlycsökkenése (a kezdeti testsúly 5-10%-a) rövid távon valószínűleg javítja egészségi állapotukat az elhízással járó társbetegségek súlyosságának csökkentése révén.


A figyelmetekbe ajánljuk