fáradtság
Shutterstock

Nem tudsz leülni tanulni? A tudomány szerint van egy egyszerű megoldás

Mielőtt leülnénk tanulni, vagy belekezdenénk egy nagyobb munkába, érdemes lehet elmenni az edzőterembe, vagy kimenni sétálni egyet. Amellett, hogy ez általánosságban is jót tesz az egészségének, különböző kutatások azt is kimutatták, hogy mindez az agyunkat is felpörgeti, ami jól jöhet egy vizsgaidőszak vagy egy határidő közeledtével.

Mit mondanak a kutatások?

A testmozgás kognícióra gyakorolt hatásával kapcsolatban évtizedekre visszamenőleg is vannak megbízható, szakmailag lektorált kutatások. Nem teljesen tisztázott, hogy a testmozgás pontosan miért segíti a gondolkodást, de a Frontiers in Psychology egyik 2018-as áttekintése azokat a bizonyítékokat elemzi, amelyek szerint a testmozgás növelheti az agy vérellátását, fokozhatja bizonyos neurotranszmitterek szintjét, valamint növelheti az önuralom és az önbecsülés érzését, olvasható a Lifehacker oldalán.

Shutterstock

Egy másik, 2013-as áttekintés megjegyzi, hogy az „aktívabb" egyének jobban tudnak figyelni a környezetükre és gyorsabban feldolgozzák az információkat. A testmozgás hosszú távon még az agyunkat is megváltoztathatja; a fentebb említett 2018-as kutatás arra a következtetésre jutott, hogy „a krónikus aerob testmozgás erős strukturális és funkcionális neuroplasztikai változásokkal jár és javítja a kognitív funkciókat is.

Melyik gyakorlatok működnek a legjobban?

A kutatások a testmozgás minden formáját javasolják, de leginkább az akut aerob edzéseket említik – amikor sokat mozgunk, és a pulzusszámunk tartósan magasan van. A Frontiers című szaklapban megjelent tanulmány szerint, ha ilyen típusú mozgást végzünk, akkor már egyetlen alkalom után is érezhető lesz a pozitív kognitív változás.

Ez is érdekelhet: Úszás vagy futás? Melyik tesz jobbat az egészségünknek?

Ezért tanulás, nagyobb munka vagy ütemterv készítése előtt érdemes beiktatni egy kis úszást, kerékpározást, kocogást, futást, vagy legalább egy élénk sétát a háztömb körül.


A figyelmetekbe ajánljuk