man carrying baby boy and kissing on cheek

Ez a szülői módszer összefügg a magasabb IQ-val

1600 gyerek fejlődését követte végig egy kutatás sok éven keresztül, az eredmények érdekes tanulságokkal szolgáltak.


A gondoskodó szülők által nevelt gyermekek IQ-ja magasabb, állapítja meg egy kutatás. A vizsgálatban részt vevő, Brazíliában és Dél-Afrikában nevelkedett gyermekek közül sokan jelentős nehézségekkel szembesültek, például szegénységgel és alacsony születési súllyal. Amikor azonban megtapasztalták a megfelelő gondoskodást és a tanulás lehetőségét, lehetővé vált számukra, hogy teljes mértékben kibontakoztassák a bennük rejlő lehetőségeket.

A reszponzív gondozás magában foglalja a gyermek szükségleteire való érzékenységet és azt, hogy tudjuk, hogyan reagáljunk rájuk. A tipikus gondozási tevékenységek közé tartozik a gyermeknek való felolvasás, a betűkkel és számokkal kapcsolatos játékok, valamint a közös éneklés. A tanulmány azt találta, hogy a gondoskodó környezetben nevelkedett serdülők IQ-értékei átlagosan 6 ponttal magasabbak voltak, mint azoké, akik nem voltak ilyen környezetben.

Ez egy olyan szembetűnő különbség, amelynek mélyreható következményei vannak azáltal, hogy egész közösségek intelligenciáját növeli. A gondoskodó környezet jobb növekedést és kevesebb pszichoszociális nehézséget is eredményezett serdülőkorban, de nem enyhítette a korai viszontagságok növekedésre és pszichoszociális nehézségekre gyakorolt hatását. A kutatásban több mint 1600 gyermek vett részt, akiket a születésüktől a tinédzserkorukig követtek nyomon.

Mind a születés előtti, mind a korai életkori viszontagságok hajlamosak csökkenteni az IQ-t, és pszichológiai alkalmazkodási problémákkal is összefüggnek. A gondozók által teremtett gondoskodó környezet azonban ellensúlyozza a korai csapások hátrányait. Tanulság, hogy vonjuk be a gyerekeket minél több szociális tevékenységbe, ahelyett, hogy a képernyő elé ültetnénk őket. A gyerekek szeretnek tanulni, és egy gondoskodó környezetben olyan kamaszokká és felnőttekké nőhetik ki magukat, akik képesek gondoskodni önmagukról, családjukról és közösségükről.

(Forrás: PsyBlog)


A figyelmetekbe ajánljuk