Szorongó lány

Így hat a testünkre a szorongás – 5 fizikai tünet, amire figyelnünk kellene!

Népbetegség – sajnos 2023-ban már ezzel a szóval kell jellemeznünk a szorongást, hiszen egyre többeket érint ez pszichológiai betegség. De vajon milyen fizikai tünetei lehetnek ennek az állapotnak, mely a félelmi rendszerünk rosszul alkalmazkodó működésére utal? Elmondjuk!


Először is jegyezzük meg, hogy a szorongás tényleg nem kerül el senkit, vannak azonban szintek: mindannyiunk életében lehetnek olyan helyzetek, amikor összecsapnak felettünk a felhők, és jobb lehetőség híján, nem tudunk mást tenni, mint túlgondolni a dolgokat. Vannak közöttünk viszont olyanok – rokonok, barátok és ismerősök –, akiknek a szorongás a mindennapjaik részévé vált. Ők néha nem is tudnak róla, hogy ezzel a betegséggel küzdenek, pedig az állapot fizikai tüneteket is produkálhat.

Neked ajánljuk! Egyáltalán nem mindegy, mikor eszünk − a mentális egészségünk szenvedheti meg

Dr. Sai Achuthan pszichiáter, a brit Cygnet Health munkatársa szerint a legtöbb ilyen tünetet a stresszhormonok, köztük a kortizol, az adrenalin, a noradrenalin és a vazopresszin túlzott termelődése okozza. Ezek a hormonok aktiválják a szervezet harc- vagy menekülésválaszát, ami olyan tüneteket vált ki, mint a megnövekedett pulzusszám, izzadás és szapora légzés.


Mik ezek a tünetek pontosan?

Fejfájás

Egy, a szorongás és depresszió kutatásával foglalkozó amerikai társaság (Anxiety and Depression Association of America) szerint a migrén és a krónikus napi fejfájás gyakori a szorongásos betegségben szenvedőknél. A fejfájás leggyakoribb típusa a tenziós fejfájás. Ilyenkor az egyén úgy érzi, hogy egy feszes szalag veszi körül a fejét. Fontos azonban megjegyeznünk, hogy gyakran nehéz meghatározni, hogy melyik jön előbb: a szorongás vagy a fejfájás.

A fejfájás lehet a szorongásos tünetek része, de a fejfájás is vezethet szorongáshoz

– mondta Achuthan.

Fejf\u00e1j\u00e1s

Illusztráció.

Shutterstock

​Szív- és érrendszeri tünetek

Szorító mellkasi érzés, heves szívdobogás – a szorongó emberek gyakran számolnak be ilyen, és ezekhez hasonló szív- és érrendszeri tünetekről, melyeknek oka, hogy a stresszhormonok hatására összeszűkülnek az erek, ez pedig magas vérnyomáshoz és megnövekedett pulzusszámhoz vezethet.

Ez is érdekelhet! A félelem táplálja az alvásparalízist – a rémisztő jelenség ezeknél az embereknél a leggyakoribb

Légzési problémák és szédülés

Talán az egyik leggyakoribb tünet, mégsem veszünk róla sokan tudomást: a gyors, felszínes légzés és a szédülés. A kettő egyébként együtt jár. A megnövekedett légzési tempó szédüléshez is vezethet, amiatt pedig még gyorsabban vesszük a levegőt. Angel Enrique pszichológus szerint

ez a vérben lévő szén-dioxid szintjének csökkenéséhez vezet, ami hányingert, szédülést vagy bizsergést okoz a kezekben vagy a lábakban.
Sz\u00e9d\u00fcl\u00e9s.

Illusztráció.

Shutterstock

​Emészti problémák

Achuthan szerint a szorongó ember szervezetébe annyi stresszhormon kerül, hogy az végül emészti problémákhoz vezethet. A stresszhormonok a bélben lévő baktériumok egyensúlyát is megbonthatják, ami gyulladáshoz és más emésztési problémákhoz vezethet.

Neked ajánljuk! 5 módszer, amivel könnyen megszabadulhatsz a szorongástól

​Gyenge immunrendszer

A kortizol tartósan felszabadul a szervezetünkben, ezért a fertőzések esélye is megnövekedik

– mondta Achuthan, szerint a szorongásos időszakokban túlzottan termelődő kortizol befolyásolhatja az immunrendszert azáltal, hogy megzavarja a fertőzések ellen küzdő fehérvérsejtek termelését.

A figyelmetekbe ajánljuk