egy nő meditál a természetben egy fa alatt ülve
Fotó: Shutterstock

5 módszer, amivel könnyen megszabadulhatsz a szorongástól

Némi szorongás az élet „természetes” velejárója, rohanó világunkban szinte elkerülhetetlenül.


Bár negatívan ítéljük meg, a szorongás nem csak rossz: tudatosítja a veszélyt, motivál a szervezettségre és a felkészültségre, és segít a kockázatok kiszámításában. De ha a szorongás mindennapossá válik, ideje cselekedni, mivel hatással lehet az életminőségedre is. Vedd át az irányítást az alábbi ötletek kipróbálásával!

Mi a szorongás?

A szorongás a szervezet természetes válasza a stresszre: a félelem vagy az aggodalom érzése, amelyet több minden befolyásol, a genetikától kezdve a környezeti tényezőkön át az agy kémiájáig. Különböző módokon jelentkezhet: míg valaki „csak” pillangó érzést tapasztal a gyomrában, addig másnak pánikrohamai, rémálmai vagy negatív gondolatai lehetnek. Fontos különbséget tenni a mindennapi szorongás és a szorongásos zavarok között, ez utóbbiról akkor beszélünk, amikor kontrollálhatatlanná válnak a tünetek, és elkezdik befolyásolni az életminőségedet.

Ez is érdekelhet: 8 meditációs módszer, amit akár otthon is kipróbálhatunk

​1. Maradj aktív!

A rendszeres testmozgás nem csak a fizikai egészségről szól − a mentális egészségednek is segíthet. A testmozgás elterelheti a figyelmedet valamiről, ami szorongást okoz, másrészt a pulzusszám felpörgetése az agy kémiáját is megváltoztatja, hogy több helyet teremtsen a szorongásellenes neurokémiai anyagok számára. A koncentráció és az akaraterő javulásához vezet, ami segíthet bizonyos szorongásos tüneteken.

Egy HIIT-óra (nagy intenzitású intervallumos edzés) vagy futás a legjobb választás, de ha valami kevésbé terhelővel szeretnél kezdeni, a pilates és a jóga ugyanolyan jótékony hatással lehetnek a mentális egészségedre.

​2. Kerüld az alkoholt!

Az alkoholfogyasztás eleinte enyhítheti a feszültséget, mivel természetes nyugtató hatású. A kutatások szerint azonban összefüggés van a szorongás és az alkoholfogyasztás között. Az erős alkoholfogyasztás megzavarhatja a neurotranszmitterek egyensúlyát, amelyek felelősek a mentális egészségért. Bár a szorongás a korai józanságban átmenetileg fokozódhat, hosszú távon javulhat. Az alkohol bizonyítottan zavarja a szervezet természetes alvási képességét is, mivel beavatkozik az alvás homeosztázisába. Márpedig a jó alvás hihetetlenül hasznos a szorongás leküzdésében.

Ha tovább olvasnál: Őszi szorongás? 6 tipp, hogy gyorsan túllendülj rajta!

​3. Korlátozd a koffeinbevitelt!

kulacsot fog\u00f3 fiatal n\u0151 \u00fcl a term\u00e9szetben

Fotó: Shutterstock

Ha krónikus szorongással küzdesz, a koffein nem a barátod, mert idegességet, a pánikbetegségben szenvedőknél pánikrohamot is okozhat. Egyes embereknél a koffein elhagyása jelentősen javíthatja a szorongásos tüneteket. Az alkoholhoz hasonlóan a koffein is képes megváltoztatni az agy kémiáját. Például blokkolja az adenozin nevű agyi vegyi anyagot, amely miatt fáradtnak érezzük magunkat, ugyanakkor kiváltja az adrenalin felszabadulását. A koffein fokozatos csökkentése néhány hét alatt segíthet a szokás kiigazításában anélkül, hogy a szervezet elvonási tüneteken menne keresztül.

​4. Helyezd előtérbe az éjszakai pihenést!

Az alvás nagyon fontos része a jó mentális egészségnek. Bár egy 2012-es felmérés szerint a felnőttek közel egyharmada kevesebb mint 6 órát alszik éjszakánként, a szakértők azt ajánlják, hogy érdemes naponta 7-9 órát aludnunk.

Az alvást a következőkkel priorizálhatod:

  • nem olvasol vagy tévézel az ágyban
  • nem használod a telefont, tabletet vagy számítógépet az ágyban
  • lefekvés előtt kerüld a koffeint, a nagy étkezéseket és a nikotint
  • tartsd sötétben és hűvösen a szobát
  • írd le a gondjaid lefekvés előtt
  • minden este ugyanabban az időben feküdj le

5. Meditálj és gyakorold a tudatosságot!

A meditáció egyik fő célja a jelen pillanat teljes tudatosítása, ami magában foglalja az összes gondolat ítélkezés nélküli megfigyelését. Ez a nyugalom és az elégedettség érzéséhez vezethet azáltal, hogy megtanulod elviselni minden gondolatod és érzésed. A meditációnak többféle fajtája létezik, a mindfulness meditáció általában a legnépszerűbb forma.

Forrás: Healthline


A figyelmetekbe ajánljuk