fekete kabát nő

A szorongás közvetetten és közvetlenül is vezethet látászavarokhoz.Amikor szorongunk, rengeteg testi és pszichés tünet jelentkezik annak érdekében, hogy felkészüljön a veszélyhelyzetre szervezetünk. A szorongás hatására megnő a szívverés, megváltozik a légzés, de a látásra is kihathat.

Az elmosódott látás a látás fókuszának és élességének elvesztését jelenti, ami megnehezíti a tárgyak tisztán látását. A homályos látás leggyakrabban rövidlátó vagy távollátó látással társul, és általában korrekciós lencsékkel kezelik.

A homályos látásnak olyan okai is vannak, amelyeknek semmi köze a szem egészségéhez. Bár a szorongás nem gyakori oka a homályos látásnak, a szorongás és a homályos látás között van némi összefüggés.

Annak megértése érdekében, hogy a szorongás hogyan okozhat homályos látást, először meg kell értenünk mi történik a testben, amikor szorongóvá válik valaki. Ekkor ugyanis beindul a harcnak, menekülésnek vagy lefagyásnak (fight or freeze) nevezett válasz.

E reakció során a test számos fiziológiai változáson megy keresztül két elsődleges stresszhormon, az adrenalin és a kortizol felszabadulása miatt. Ezek a hormonok a vérnyomás, a pulzus és a légzés változásaihoz vezetnek.

Ilyenkor a látás általában élessé válik, mivel a stressz során jobban kell látnunk a fenyegető ingereket. Ennek ellenére előfordulhat, hogy egyesek szorongáskor homályos látást tapasztalhatnak.

Amikor beindul a stresszválasz, a szív felgyorsul, a vérnyomás emelkedik, mozgásunk gyorsabbá válhat. Ha a szokásosnál gyorsabban haladunk, feltűnhet, hogy nehéz összpontosítani a körülöttünk lévő dolgokra.

A környezetre összpontosítva létrejöhet a homályos látás illúziója. A szorongás emellett a szemszárazság fokozott kockázatával is társulhat.

A száraz szem a homályos látás egyik jól ismert oka, ezért lehetséges, hogy a szorongás közvetetten a szemszárazsághoz kapcsolódó homályos látást okozhat.

A hosszú távú szorongás egyéb tünetei közvetve függhetnek össze a látás változásával. A gyakran szorongó embereknek például gondjaik lehetnek az elegendő mennyiségű víz vagy elegendő étel elfogyasztásával.

Ha nem vagyunk képesek lépést tartani alapvető szükségleteinkkel, kiszáradhatunk, ez pedig a homályos látás másik gyakori oka.

Szorongásos rendellenességekben szenvedőknél a krónikus szorongás más krónikus egészségi állapotokkal is összefüggésbe hozható, amelyek befolyásolhatják a látást.

A tartós szorongás például növelheti a magas vérnyomás kockázatát, ami az úgynevezett hipertóniás retinopathia állapotához vezethet.

A retinopathia és más krónikus egészségi állapotok, amelyek szorongással társulhatnak, szintén homályos látást okozhatnak.

Ezek mellett a kutatások kimutatták, hogy a magasabb szorongási szint olyan állapotok megnövekedett kockázatával jár, mint a glaukóma (zöld hályog) és a száraz szem szindróma, amelyek mind homályos látást okozhatnak.

A kutatók szerint ennek köze lehet a stressz érrendszerre gyakorolt hatásához. Bár a szorongás miatt egyes emberek homályos látást tapasztalhatnak, a kapcsolat alátámasztására szolgáló bizonyítékok nagy része anekdotikus, ezért további kutatásokra van szükség.

(Forrás: Health Line)

A figyelmetekbe ajánljuk