Te is ezekhez a személyiségtípusokhoz tartozol? Szakértők szerint magasabb az IQ-d az átlagnál

Te is ezekhez a személyiségtípusokhoz tartozol? Szakértők szerint magasabb az IQ-d az átlagnál

Kutatások szerint a tapasztalatokra való nyitottság és a stabil érzelmek egyaránt magasabb IQ-ra utalnak.

Az érzelmi stabilitás azt jelenti, hogy egy ember jobban kezeli a stresszt és a kisebb frusztrációkat. Azok a személyek, akik érzelmileg stabilak, általában könnyebben kontrollálják a késztetéseiket, és többnyire nem önérzetesek. S ahogy a stabil érzelmek, mind a tapasztalatokra való nyitottság is összefügg a jobb általános tudással, ami az intelligencia egyik aspektusa.

A pszichológusok az általános tudást „kikristályosodott intelligenciának" nevezik, ez az intelligencia két fő típusának egyike.

A kikristályosodott intelligencia az életkor előrehaladtával egyre fontosabbá válik, mivel a megszerzett információk és készségek előre jelzik az életben való boldogulást.

A másik típus az úgynevezett „folyékony intelligencia", amely az absztrakt gondolkodásra és az agy munkájának sebességére utal. Egy vizsgálatban 201 brit egyetemi hallgató vett részt, akiket személyiségtesztekkel és általános ismeretekkel kapcsolatos kérdésekkel vizsgáltak, mint például:

  • Ki írta az Anna Karenyinát?
  • Ki fedezte fel a penicillint?
  • Melyik Beatles-tagot lőtték le New Yorkban?

Az eredmények azt mutatták, hogy az emberek több helyes választ adtak, ha érzelmileg stabilabbak és nyitottabbak voltak a világ felé. A tapasztalatokra való nyitottság különösen fontos az általános tudás szempontjából, mivel ezeket az embereket motiválja az új dolgok megtanulása.

Egy másik személyiségjegy, amelyről a kutatók megállapították, hogy összefügg a nagyobb általános tudással, az introvertáltság volt.

Az introvertáltság jelei közé tartozik ugyebár az, hogy az illető a csendes, nyugodt környezetet kedveli, és gazdag lelki élettel rendelkezik. A gazdag szellemi élet valószínűleg arra ösztönzi az ilyen személyiségjegyekkel rendelkező embereket, hogy több információt gyűjtsenek a világról.

(PsyBlog)


A figyelmetekbe ajánljuk