A tejút.

A Föld legnagyobb teleszkópja a korai világegyetem rádióhullámaira vadászik

30 évnyi tervezést követően december 5-én megkezdődött Dél-Afrikában a világ legnagyobb távcsövének, az SKA teleszkópnak az építése.


Az SKA – amely több száz, két kontinensen szétszórt rádióantennát tartalmaz majd – jelenleg a dél-afrikai Karoo régióban és a nyugat-ausztráliai Murchison Shire-ben épül.

A két helyszín – amelyek az SKA-Mid és az SKA-Low nevet kapták, az általuk elsősorban érzékelt rádiófrekvenciák típusairól – műszerei együttesen az egész égbolt nagy felbontású leképezését teszik majd lehetővé – közölte a távcsövet felügyelő szervezet, a Square Kilometre Array Observatory (SKAO). A teleszkóp érzékenysége lehetővé teszi majd a tudósok számára, hogy még a világegyetem legkorábbi korszakából visszamaradt halvány jeleket is fogják.

A teleszkóp tervezési szakaszai három évtizeden át tartottak, az előtervezés és a szerződéskötés az elmúlt 18 hónapban gyorsult fel. A cél az, hogy a műszer tömbjei 2030-ra elkészüljenek.

Ez is érdekelhet: „Soha nem láttam még ilyennek a Jupitert" – James Webb teleszkóp hihetetlen fotót készített a bolygóról

Az ausztráliai helyszínen 131 072 alacsony frekvenciájú antennát helyeznek majd el egymástól 65 kilométerre. Ezek együttesen egy közel 100 hektáros objektívvel rendelkező rádióteleszkópként fognak működni. Minden egyes antennaállomás 2 méter magas, és 256 antennát tartalmaz egy fenyőfára emlékeztető elrendezésben.

Az egész égboltról érkező nagyon alacsony frekvenciájú jelek befogásával az SKA-Low az SKAO szerint képes lesz az univerzum első milliárd évéből visszamaradt legrégebbi visszhangok némelyikébe is belemerülni.

Az ausztráliai helyszín a Wajarri Yamaji őslakosok földjén található, akik földhasználati megállapodást írtak alá annak biztosítására, hogy a teleszkóp ne zavarja a kulturális emlékhelyeket, és hogy a helyiek gazdasági és oktatási előnyökhöz jussanak a projekt által. A megállapodás részeként a Wajarri Yamaji a „Inyarrimanha Ilgari Bundara" nevet adományozta a helyszínnek, ami azt jelenti, hogy „megosztja az eget és a csillagokat".

A dél-afrikai helyszín 197 parabolikus korongból áll majd, amelyek egymástól 150 kilométerre helyezkednek el. Ezek a már meglévő MeerKAT rádióteleszkóppal lesznek összekapcsolva, és egyetlen, 8,2 hektáros lencsével rendelkező teleszkópnak felelnek majd meg. Az SKA-Mid ötször érzékenyebb, négyszer nagyobb felbontású és 60-szor gyorsabb lesz az égbolt pásztázásában, mint az Új-Mexikóban található Karl G. Jansky Very Large Array (VLA) távcső, a jelenlegi legkorszerűbb rádióteleszkóp.

Forrás: Live Science

A figyelmetekbe ajánljuk