A Föld.

Új teleszkóppal vadászná a NASA a Föld ikertestvérét

Amennyiben a Földnek van valahol egy ikertestvére, a NASA-nak meg kell találnia azt.


A fentebb említett mondat a tanulsága annak az évtizedenként egyszer megjelenő tanulmánynak, amely meghatározza a csillagászat prioritásait a következő évtizedre. Ahhoz, hogy ilyen Föld-szerű exobolygókat találjon, a NASA-nak egy új, nagy űrteleszkópot kellene építenie – írja a jelentésre hivatkozva a Space.com.

A Nemzeti Tudományos, Mérnöki és Orvosi Akadémiák tízévente adnak tanácsot a kormányzati ügynökségeknek – például a NASA-nak és a Nemzeti Tudományos Alapítványnak –, hogy a csillagászoknak milyen kutatási célokat kellene prioritásként kezelniük a következő évtizedben.

A tanácsadók november 4-én tették közzé legutóbbi jelentésüket, és három fő kutatási prioritást emeltek ki: a fekete lyukak és neutroncsillagok természetének jobb megértését; a galaxisok kialakulásának és fejlődésének vizsgálatát; valamint a "lakható Föld-szerű világok" és az élet biokémiai jeleinek más bolygórendszerekben való felkutatását.

A bizottság azt javasolta, hogy a Föld-szerű bolygók megtalálásához a NASA építsen egy olyan teleszkópot, amely infravörös, optikai és ultraibolya érzékelőkkel van felszerelve. A szerkezet egy koronagráfot is hordozna, egy olyan teleszkópos tartozékot, amelyet arra terveztek, hogy elzárja a csillag közvetlen fényét, hogy a közeli objektumok láthatóvá váljanak. Máskülönben a halvány exobolygókat eltakarhatják a náluk 10 milliárdszor fényesebben ragyogó szomszédos csillagok fényei.

A teleszkóp megépítése becslések szerint 11 milliárd dollárba (körülbelül 3300 milliárd forint) kerülne, és a 2040-es évek elején indulna útnak.

Egy ilyen teleszkóppal nem fogunk kontinenseket látni a bolygók felszínén, hanem különálló kis pontokat fogunk tudni észrevenni"

– mondta Bruce Macintosh, a Stanford asztrofizikusa és a bizottság tagja.

Ezután az exobolygóról visszaverődő fény elemzésével a tudósok meg tudnák állapítani a planéta légkörének kémiai összetételét.

Egy évtizeddel ezelőtt egy ilyen missziót "egy kissé álomszerűnek" tartottak volna, mára azonban a tudósok több mint 4500 exobolygót azonosítottak, amelyek közül körülbelül 160 olyan kőzetbolygó, mint a Föld.

A figyelmetekbe ajánljuk