A nap.
A Nap egy viharos, ötórás fiesztát rendezett kedd este.

A NASA Napdinamikai Obszervatóriuma (SDO) egy sor kitörést rögzített a Nap Földdel ellentétes irányú peremén. A robbanások (Földhöz viszonyított) szögéből nem világos, hogy honnan indultak ki, de a SpaceWeather.com űridőjárás-követő oldal szerint egy napfoltról, vagyis a napfelszínen lévő mágneses aktivitás sötét koncentrációjáról lehet szó – írja a Space.com.

Legalább féltucatnyi robbanás történt ezalatt a rövid idő alatt. A robbanás helye közvetlenül a Nap széle mögött rejtőzik. Szinte biztos, hogy egy instabil napfoltról van szó

– írta a SpaceWeather.com a jelentésben.

A tudósok jobb képet kapnak a régióról, amikor nagyjából 24-48 óra múlva Földünk látóterébe forog - tette hozzá a jelentés.

Az idei év a naptevékenység új, 11 éves ciklusának elején tart, mivel 2019 decemberében kezdődött. Egy ciklus elején általában kevesebb napfolt és kevesebb kitörés van, majd ezek a jellemzők a csúcsponthoz érve növekednek, ami ebben az esetben várhatóan 2025 közepe körül lesz.

A NASA SDO egy a számos távcső és űreszköz közül, amelyek a Napot figyelik, hogy megpróbálják javítani az időjárási előrejelzéseket. A Föld felé irányuló erős kitörés, ha egy koronakitörésnek nevezett töltött részecskékből álló áramlás kíséri, olyan problémákat okozhat, mint a műholdak rövidzárlata vagy az elektromos vezetékek károsodása.

A figyelmetekbe ajánljuk